Реакции на решението на руската ЦБ

16.12.2014 | 07:31
Реакции на решението на руската ЦБ

Сривът в цените на петрола и понижените резултати за промишленото производство в Китай натежаха над азиатските акции във вторник, докато рублата поскъпна спрямо долара след неочакваната намеса на Русия с повишаване на основната лихва.

Китайското промишлено производство се е свило през декември за пръв път от седем месеца след намаление на новите поръчки.

„Тревогата за руската икономика и забавянето на Китай се отразяват на настроенията, а цената на петрола продължава да спада и застрашава производството на американски шистов газ“ каза Киоя Оказава от BNP Paribas, цитиран от Ройтерс.

Руската централна банка повиши основната лихва на 17% от 10,5% с цел овладяване на растящата девалвация на валутата и инфлационните рискове.

Продажбите на петрол и газ са основен източник на приходи за Русия. Затегнатите санкции от САЩ и Русия над Москва се прибавиха към руските икономически проблеми.

Рублата поевтиня над 60 за долар.

„Заключението е, че цените на петрола трябва да се стабилизират, за да може рублата да намери дъното“,каза Джорди Марискал, гл. инвестиционен директор развиващи се пазари в UBS Wealth Management в Ню Йорк, цитиран от РОйтерс.

Министърът на петрола на ОАЕ Сухаил Мохамен ал-Мазруи каза, че няма нужда от среща на ОПЕК, подкрепяйки идеята, че големите производители от Персийския залив да готови да изчакат.

Инвеститорите очакват последното заседание на Фед за 2014 във вторник и сряда, с изявление и прогнози, очаквани в сряда през нощта българско време, следвано от пресконференцията на Джанет Йелън.

Фед се очаква да реши дали да промени рязко политиката си, което би отворила вратата за повишаване на лихвите догодина.

Руската ЦБ защити рублата

Руската централна банка повиши основната лихва най-много от 1998. Новината предизвика незабавен ръст на валутата.

Действията на ЦБ обаче показаха, че икономиката е в криза. Ако се запазят, новите, по-високи лихви биха притиснали стопанската дейност, която и без това е накърнена от санкциите на САЩ и ЕС и срива на петролните цени, съобщава Bloomberg. Някои анализатори се съмняват дали икономиката би издържала толкова висока лихва.

„Това решение символизира предаването на икономическия ръст в името на запазване на финансовата система“ каза Йън Хейг, основател на нюйоркската Firebird Management LLC, цитиран от Bloomberg. „Това е правилното решение, но не е лесно“.

Досега Русия е похарчила 80 млрд долара от валутните си резерви в безуспешни опити да овладее спада на рублата, която в понеделник за пръв път премина границата от 64 за долар.

„Решението има за цел да ограничи значително засилената обезценка на рублата и инфлационните рискове“, съобщи ЦБ в изявление.

„Има усещане, че това повишение на курса няма да е достатъчно“, каза Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy  в Лондон, цитиран от Bloomberg. „Централната банка на Русия опита всички трикове от учебниците с изключение на контрол над капитала“.

Други са по-оптимистично настроени:

„Централната банка се опитва да спре лавината, такова голямо повишение би трябвало да е достатъчно“, каза Слава Брюсов, анализатор в Alliance Berstein в Ню Йорк. „Никой не мисли какво ще причини това на икономиката, понеже приоритетът е да се спре спада на рублата“.

Някои руски банки, активно работещи на валутния пазар започнаха да купуват петцифрени табла с три символа преди запетаята, съобщава Известия.

Играчите са престанали да се страхуват от ЦБ, смята Сергей Романчук, началник на дилинговия център на Мелатинвестбанк, цитиран от РБК.

Според трейдъра от Ренесас Капитал Левон Атанасян не е изключено ръстът на курса на долара да е бил провокиран от големи играчи.

„Наблюдаваме как доларът се търгува над нивото на бъдещите контракти. Отчитайки общия тренд може да се очаква след ръста на валутните курсове да се повиши и срочния пазар“, каза Андрей Кочетков, анализатор Откритие брокер, цитиран от РБК.

"В краткосрочен план падането на рублата не може да бъде спряно, ако ЦБ не реши да направи лихвата 20%", казва председателят на съвета на директорите на МДМ банк Олег Виюгин, цитиран от Ведомости.

"Основният проблем в това, че централната банка за последната година напечата много пари и май не смята да спира. Необходими са резки монетарни действия или да чакаме износът да спре- докато има износ, дъното за рублата не се вижда" казва Виюгин.