Руски банки започнаха да мислят за повишаване на лихвите по кредити и депозити

Промяната няма да се отрази на вече отпуснатите кредити, пише ТАСС

16.12.2014 | 17:55 Редактор: Мариета Иванова
Руски банки започнаха да мислят за повишаване на лихвите по кредити и депозити

Руските банки вече започнаха да повишават ставките по кредитите и депозитите на фона на решението на Централната банка за рязко повишаване на основния лихвен процент от 10.5 на 17%, съобщава ТАСС.

От пресслужбата на  Совкомбанк коментирали за руската агенция, че планират повишение на лихвите по депозитите до 17%. За аналогично решение по отношение на ставките по депозитите и кредитите съобщават и от  МДМ-банк. Възможността за повишаване на лихвите обсъждат и във финансовата институция  Home Credit, става ясно от прессъобщение, цитирано от ТАСС.

„Планираме да повишим лихвите по депозитите до 17%,“ заявил за ТАСС първият заместник-председател на  Совкомбанк Сергей Хотимски. В същото време  Совкомбанк планира да намалят отпускането на кредити за непенсионирани лица, като уточняват, че мярката е с цел- намаляване на разходите - Совкомбанк е насочена към обслужване на пенсионери. От банката уточняват, че глобалната стратегия не се променя. От финансовата институция коментират още, че повишението на лихвите ще намали печалбата за банката, но не сериозно“.

В  МДМ-банк все още не били взели окончателното решение за повишаване на ставките.

По-рано през деня в медиите се появи информация, опровергана впоследствие пред ТАСС, че Сбербанк е спряла да отпуска кредити.