Рублата с краткотраен ръст след интервенцията на централната банка

Нейра Чехич от Лондон, Bloomberg.

16.12.2014 | 19:58 Редактор: Мартин Илиев
Рублата с краткотраен ръст след интервенцията на централната банка

Здравей България!


Печалбите на рублата спрямо долара бързо свършиха. Имаше мигновени печалби за рублата тази сутрин, след като Банката на Русия неочаквано повиши основния си лихвен процент с  до 17 на сто то 10,5 на сто. Действието представлява най-голямото еднократно повишение  от 1998г. И е шестото за годината. Това беше спешна мярка след като вчера рублата регистрира най-големия си спад от 16 години насам.
Сега, разбира се, повишаването на цената на заемните средства е опит  да се възстанови доверието във финансовата система, но крие риска да засегне една икономика, която е на ръба на най-голямата си рецесия от 2009г. И за съжаление, то не постигна много, тъй  като рублата продължава да отслабва спрямо долара, поевтинявайки седми пореден ден.
Падащите цени на петрола изглежда могат да попречат на  усилията на Руската централна банка. Русия получава повече от половината от бюджетните си приходи от петролната и газовата индустрии, така че спадащите цени на петрола отслабват доверието на инвеститорите във руската валута. Централната банка обяви вчера, че БВП на страната може да се свие между 4,5 и 4,7 на сто през следващата година, ако се развие „лошия сценарий“ и  цените на петрола се задържат около 60$ за барел съгласно. Към момента средните стойности на сорта бренд се държат около 100$ за барел.


Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria on Air!