Путин: Грешка е решението за икономическа блокада на Източна Украйна

16.11.2014 | 09:23 Редактор: Ирина Георгиева
Путин: Грешка е решението за икономическа блокада на Източна Украйна

Решението на правителството на Украйна да наложи на практика икономическа блокада на т.нар. Донецка и Луганска народна република е "голяма грешка". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на 16 ноември, съобщи ТАСС, предаде БТА.

"От медиите узнах, че президентът на Украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк. Струва ми се, че това е голяма грешка." - заяи Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия. 

Според Путин, "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии". Путин каза, че даже в разгара на войната в Чечения Москва не е спирала финансирането на кавказката република, като са били изплащани пенсии и социални помощи, а даже са били отпускани бюджетни субсидии. 

На пресконференцията си на 16 ноември Путин съобщи, че предварително е предупредил домакина на форума на Г-20 -австралийският премиер Тони Абът, че няма да може да присъства на работния обяд на участниците. Президентът каза, че на въпросното мероприятие ще бъде външният министър Сергей Лавров, който щял да изложи руската позиция. Путин обясни, че пътуването му ще е дълго, а в понеделник трябва да е на работа.

Три западни агенции - Reuters, AFP и AP - съобщиха, че лидерите на Австралия, САЩ и Япония са се споразумели да предприемат по време на форума на Г-20 съвместен демарш срещу действията на Русия срещу Украйна - анексирането на Крим и дестабилизирането на източните й области.