Ебола, климат, стрестестове и Украйна: среща на ЕС в Брюксел

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg

24.10.2014 | 11:17
Ебола, климат, стрестестове и Украйна: среща на ЕС в Брюксел

Срещата на върха на ЕС в Брюксел продължава на 23 и 24 октомври 2014.

Топ темите в дневния ред са осигуряването на сделка по намаляването на вредните емисии и насърчаване на енергийната сигурност в общността.

В Брюксел говорят и за първия случай на ебола в САЩ, за Украйна и санкциите срещу Русия и за стрестестовете на европейските банки през уикенда.

Ханс Никълс от бюрото на Bloomberg в Берлин обобщава новините от нощта следпървия ден на преговори и очакванията за дискусиите в петък, 24 октомври 2014.

Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон разговаря с Ханс Никълс.


Още по темата

Новината за първия случай на ебола в Ню Йорк бе приета с идеята, че се налага да има координиран отговор от ЕС на ебола. Затова темата влезе в дневния ред.

Подозирам, че днес ще чуем още по въпроса.

Имаше случаи в Германия и Испания. Кметът на Лондон също говори за вероятността ебола да стигне до британската столица.

Но става дума за координирана реакция, за това се говори най-много.

Снощи обаче стана дума изключително за промените в климата.

Някак изненадващо те стигнаха до споразумение. То е следното: да намалят с 40% емисиите парникови газове от нивата през 1990 до 2030.

Природозащитниците вече критикуват това решение, че било твърде меко, нивото - твърде ниско, че показвало липса на амбиция.

Но ето какво каза Франсоа Оланд:

"Подобно на всички добри споразумения - това е компромис. Не всички страни са в една и съща ситуация и този договор е доста скъп за някои страни".

Още по темата

Някои от разходите - 38 млр евро ще бъдат похарчени за трансфер на плащанията главно от Запад на Изток, към някои бивши Източноевропейски страни, които има доста стари системи на въглища.

Там ще отидат повечето от парите.

И така - имаме съкращаване на 40% от нивата от 1990 до 2030. Сегашната цел беше 20% до 2020. 

Още цифри - те постигнаха споразумение за енергийния пренос и до 2020 15% от страните ще могат да изнасят енергията си. Това е значително число на Иберийския полуостров, където Испания иска да пренася енергията, която добива от вятъра през Пиренеите за Франция.

 

Украйна. Това ще бъде топ тема през уикенда с изборите. Джордж Сорос коментира през уикенда, че ЕС трябва да направи повече, за да спре руската намеса в Украйна. Че самото съществуване на Европа е поставено под заплаха. Това са силни думи от един голям инвеститор. Знам, че е имало коментар и от Меркел.

 

Въпросът сега е дали да се вдигнат санкциите, които са в сила, докато е в сила примирието. Меркел бе категорична - каза, че има дълбоки различия и че е малко вероятно сегашните санкции, а някои говорят за трети или четвърти кръг санкции - ще бъдат вдигнати.

По въпроса има много разногласие.

Меркел каза още, че примирието не се спазва. Не се прилага правилно и че там също трябва да има някои промени.

Така че поне от Меркел имаме силни думи срещу вдигането на санкциите.

Но същевременно не се говори и за допълнителни санкции.

Всеки чака какво ще стане на изборите в Украйна през уикенда.

 

Денят ще бъде много натоварен за всички анализатори, както и за банкерите на Европа. Стрестестове в неделя!

 

Ще сме там и ще се опитаме да разберем това, както и всички останали. Виж, става дума за това - дали тези стрес тестове са достатъчно силни, за да са достоверни? И ако са достатъчно силни - колко банки ще отпаднат?

Ще следим тази история.

Целта е да имаме по-голямо доверие в банковата система, така че банките да могат да започнат да кредитират и да размърдат отново европейската икономика.

Ще видим дали този кръг от стрестестове ще изпълни тази цел.

/Снимка: Bloomberg/