Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Микола Балтажи: В Милано се договориха за спазване на меморандума от Минск

21.10.2014 | 11:30 Редактор: Ирина Георгиева
Микола Балтажи: В Милано се договориха за спазване на меморандума от Минск

Срещата в Милано между Путин и Порошенко беше изключително важна, смята посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.

В предаването Денят Он Ер на 20 октомври 2014 с Веселин Дремджиев посланик Балтаджи коментира най-важния извод, до който стигнаха двете страни: че споразуменията от Минск, протоколът и меморандумът са ключови документи, които трябва да определят по-нататъшните действия на двете страни и всички точки от тях трябва да се спазват.

"Досегашната практика и опитът показва, че Руската Федерация, започвайки от Женевските споразумения насам не си спазва задълженията. Уж се говори за едно, а се прави друго." - допълни Балтажи.

Според Балтажи на срещата бяха обсъдени важни теми като връщане на контрола на украинските гранични власти, местните избори в Донецка и Луганска област, както и напредъка за осигуряване на газ.

"Украинската страна трябва да намери средства за покриване на този дълг от около 3,1 млрд. щатски долара, но досега не сме намерили формула по каква цена да се компенсира този дълг. Те са два компонента на преговорният процес - едното е газта, а другото е цената, на която сега ще изкупуване газта. Тя е $385, но ние не сме съгласни." - коментира украинският посланик.

Балтажи каза още, че украинците очакват парламентарните избори на 26 октомври в Украйна да са съобразени с европейските норми, да са демократични, прозрачни и честни.

Според украинския посланик ще се създаде демократично парламентарно мнозинство, Украйна ще установи териториалната си цялост в Изтока и ще продължи реформите и пътят към европейската интеграция.

Балтажи Микола Федорович

Роден на 27 април 1956 година, с.Петровск, Тарутински район, Одеска област. През 1979 година завършва Киевския държавен университет «Т.Г.Шевченко», специалист по международни отношения, асистент-преводач от немски и български език; кандидат на историческите науки; старши научен сътрудник.
От 04.2011 – Извънреден и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България.