ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

В случая с ебола се надпреварваме с времето, но в същото време трябва да имаме отговор в дългосрочен план, заяви Жозе Мануел Барозу

23.10.2014 | 15:19 Редактор: Мариета Иванова
ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

Европейската комисия обяви, че предоставя 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола.

Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Средствата по линия на Хоризонт 2020, програмата на ЕС за научни изследвания и иновации-се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо. Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

„В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план,“ коментира председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.
По думите му с предоставените средства ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“.

„Едно от най-важните послания към представителите на международната общност, които се събират днес в Женева по

Още по темата

инициатива на СЗО, е, че трябва да засилим медицинските изследвания във връзка с ебола“, каза комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра Гейгън-Куин. - „Във финансираните проекти участват най-добрите изследователи и представители на индустрията, за да поведат битката срещу тази смъртоносна болест.“

Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и множество страни извън Съюза направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

Професор Питър Пайът, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който е един от откривателите на ебола, заяви по повод на съобщението за това финансиране: „Приветствам решителните действия на Комисията в подкрепа на редица клинични изпитвания и изследвания на вируса ебола като част от приноса на Европа за прекратяване на кризата с ебола, която вече отне живота на толкова много хора“.

Комисията също така поиска Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни (EDCTP) да включи в работния си план новопоявили се епидемии, засягащи Африка, включително ебола. Това ще даде възможност на EDCTP да финансира клинични изпитвания във връзка с лекарства, ваксини и методи за диагностициране чрез бъдещи покани.

Съобщението на Комисията бе направено по време на домакинстваната от СЗО среща на високо равнище в Женева днес, в която участват представители на международната общност и на промишлеността. На тази среща ще бъдат обсъдени достъпът до ваксини, които са в последен етап на разработване, финансирането на кампании за имунизация, както и подготовката, регламентирането и производственият капацитет на клинични изпитвания и свързаните с тях обезщетения.