Сирийската армия е разрушила координационния щаб на терористичната групировка ИД

Ислямистите са започнали да се отдръпват от някои част на пограничния сирийски град Кобане

17.10.2014 | 08:49 Редактор: Ирина Георгиева
Сирийската армия е разрушила координационния щаб на терористичната групировка ИД

Сирийската армия е разрушила координационния щаб на терористичната групировка "Ислямска държава" в североизточната част на страната, съобщават ливански медии. Междувременно вчера бунтовниците от "Ислямска държава" пуснаха ново пропагандно видео с участието на британския заложник Джон Кейнтли, който е бил отвлечен в Сирия през 2012 година.

В резултат на операцията на сирийската армия са били ликвидирани мнозина екстремисти, много от които не са граждани на Сирия. Унищожен е щабът на есктремнистите. Междувременно по-рано беше съобщено, че ислямистите са започнали да се отдръпват от някои част на пограничния сирийски град Кобане. Водените от международната коалиция въздушни удари са помогнали през последните 24 часа бунтовниците да напуснат някои части на града, с изключение на изток. Кюрдските сили се надяват скоро градът да бъде освободен.

От Централното командване на САЩ заявяват, че изстребители са извършили 14 въздушни удара през изминалите два дни в района на град Кобане. Те успешно са поразили 19 сгради, две от които командни постове. Анализатори твърдят, че повече от 600 души са били убити от екстремистката групировка след започване на нападенията над град Кобане миналия месец. Повече от 160 000 души, предимно кюрди са напуснали домовете си.

На този фон вчера бунтовниците от "Ислямска държава" пуснаха ново пропагандно видео с участието на британския заложник Джон Кейнтли. Той е журналист, отвлечен в Сирия през 2012 година. Вече няколко пъти "Ислямска държава" пуска видео с него. На видеозаписите няма признаци на насилие, но Кейнтли говори като затворник, чийто живот е в опасност.

От ООН пък коментират, че "Ислямска държава" е пуснала пипалата си към други страни, използвайки по който в социалните мрежи и интернет пространството, за да промива мозъците на хората по света.