Европейската комисия може да започне работа в новия си състав на 1 ноември

Не са взимани решения за промени в разпределението на ресорите, заяви говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас

13.10.2014 | 15:10 Редактор: Мариета Иванова
Европейската комисия може да започне работа в новия си състав на 1 ноември

Европейската комисия работи над това новият състав да започне изпълнението на задълженията си на 1 ноември, но не гарантира, че това ще се случи, съобщи официалният представител на бъдещия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Маргаритис Схинас, цитиран от РИА -Новости.

„Ако питате, сигурни ли сме, че комисията на Юнкер може да започне работа на 1 ноември, на този етап не мога да потвърдя със сигурност. Но работим над това,“ коментира  Схинас. По думите му „графикът е много стегнат“.
 При това той съобщи, че Съветът на ЕС ще трябва да одобри нов списък с 27- те имена.

„Считам, че това може да се случи в рамките на два дни“, коментира Схинас, отбелязвайки че ЕК „също мисли и за графика на Европарламента“.

През миналата седмица Схинас не изключи възможността планираното за 1 ноември начало на работата на новата Европейска комисия да бъде отложено.

 На пресконференция днес Схинас заяви още, че новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е разговарял с българския еврокомисар Кристалина Георгиева за това тя да поеме енергетиката в новата ЕК. Поводът за изказването му е оттеглянето на кандидатурата на Аленка Братушек от Словения и появилите се информации, че Георгиева може да поеме отговорност за енергийната политика на новата комисия.

„Не са взимани решения за никакви промени в разпределението на отговорностите на новата ЕК“, добави говорителят.
След отпадането на Братушек заради провала й на изпита пред Европейския парламент Словения предложи кандидатурата на Виолета Булц.

Братушек се предвиждаше да бъде един от седмината заместници на Юнкер и да отговаря за енергийната политика на ЕС, предаде БТА.

Схинас поясни, че Булц ще бъде приета от Юнкер на 14 октомври  и едва след това ще бъде изяснен вероятният й пост в ЕК.

Говорителят не се ангажира с очакване дали Булц ще поеме поста на заместник-председател, нито какви точно ще бъдат отговорностите й в ЕК, тъй като Юнкер още не я познава.

Попитан дали Булц ще има достатъчно време, за да се  подготви и да бъде изпитана от ЕП преди 22 октомври, за когато се очакваше евродепутатите да гласуват състава на цялата комисия "Юнкер", Схинас отбеляза, че има притеснения.