Напрежението между Израел и Хамас не стихва

Броят на загиналите от началото на израелската операция надхвърля 300 души

19.07.2014 | 09:30 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежението между Израел и Хамас не стихва

Нови израелски въздушни удари в Ивицата Газа взеха още седем жертви. Целта на офанзивата е била група хора пред джамия в град Хан Юнис. Броят на загиналите от началото на израелската операция надхвърля 300 души. От ООН съобщават, че броят на потърсилите убежище се е удвоил.

В 34 убежища на ООН са настанени, потърсилите помощ, вследствие на офанзивата, която предприе Израел към Ивицата Газа по въздух, земя и море. Генералният секретар на ООН Бан-ки Мун днес,19 юли пристига в региона, за да се срещне с представители на израелците и палестинците. Посещението му има за цел да помогне на двете страни да сложат край на насилието и да намерят път да продължат напред.

„Израел има основателни опасения за сигурността. Ние осъждаме безразборния ракетен обстрел между Израел и Газа и сме разтревожени от тежката реакция на Тел Авив", заяви Бан ки-Мун.

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за значително разширяване на офанзивата. Тел Авив заплаши палестинската групировка Хамас, че ще плати тежка цена.  Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур определи операцията на Израел не като самоотбранителна, а като отмъстителна военна агресия. Тел Авив потвърди, че от началото на офанзивата, която започна на 8 юли досега е извършил повече от 1960 атаки срещу Газа. По данни на ООН повече от 1370 жилища са разрушени.