Посланик Раз: операцията в Газа може да промени целите си

18.07.2014 | 17:36

Военната операция на територията на Ивицата Газа е много трудна, сложна и опасна, съобщи посланикът на Израел Шаул Камиса Раз на пресконференция по повод започналата тази сутрин сухопътна операция в ивицата Газа срещу цели на Хамас.

"Първата цел на тази фаза от военната операция е да се унищожат прокопаните десетки, по наши предположения, тунели, чиято цел е бойците на Хамас да могат да минат под защитната стена и под защитните постове на Израел и да могат да извършват своите атаки на територията на Израел. Според това, какво ще открием на място е възможно целите на операцията да бъдат промени, както и сроковете за постигане на крайната цел", каза Раз.

Допълнителната причина да се заповяда на армията да започне нова фаза на операцията е бил отказът на Хамас да приеме египетското предложение за спиране на огъня, което бе прието от Израел, обясни Раз.

По повод на годишнината от атентата в Сарафово израелският посланик похвали българските служби, които според него са положили максимални усилия, проявили са "добър професионализъм и не избързаха с информация, която можеше да е прибързана или погрешна", каза посланикът.

"Държавата Израел има моралното задължение да търси отговорност на всеки на света, който извършва насилие срещу израелски граждани или евреи", каза посланик Шаул Камиса Раз

 

Петима са били убити при танков обстрел в петък сутринта в ивицата Газа, включително и петмесечно бебе, съобщава АФП, цитирайки медици.

Говорителят на спешната помощ Ашраф Ал-Кудра съобщи за смъртните случаи, след като Израел обяви началото на сухопътна операция след 10-дневен конфликт с палестинската групировка Хамас.

Броят на жертвите от началото на офанзивата се увеличи до 265 души.

Хамас предупреди, че "израелският премиер Бенямин Нетаняху ще плати скъпо за това, че убива децата ни, не ни е страх", каза говорителят на организацията Сами Абу Зухри, цитиран от АФП.

Населението на ивицата Газа преживя нощ на интензивен артилерийски обстрел в северната част на сектора.

Нетаняху предупреди, че операцията може да бъде разширена, въпреки все по-силните международни призиви за спиране на насилието.

"Инструкциите ми и тези на министъра на отбраната към военните са да се готвим за евентуално разширяване на сухопътната операция" - каза Нетаняху на министрите по време на извънредното заседание на кабинета.

Незабавно след това бе свикан Съветът по национална сигурност за обсъждане на евентуално разширяване на кампанията, започнала на 8 юли с цел прекратяване на ракетния обстрел през границата.

На 18 юли сутринта Израел мобилизира още 18 000 резервисти, с което общият им брой достига 65 000, по данни на армията.

В четвъртък през нощта са били поразени 150 цели в Газа, сред тях 4 тунела, 21 ракетни установки, убити са били 17 бойци на Хамас и са били арестувани други 13.

Сухопътната операция, започнала в Газа към 22:00 българско време на 17 юли принуди хиляди да напуснат домовете си в района на боевете около границата на Газа, съобщи АФП, цитирайки представител на ООН.

"Хората бягат от изток на запад, далеч от границата. Чуваме, че са хиляди. Отворили сме 27 училища и ще продължим да отваряме още", е казал представителят на ООН.

До момента организацията е осигурила покрив на 30 000 души.