Берлинчани решават съдбата на старото летище на референдум на 25 май

20.05.2014 | 16:24
Берлинчани решават съдбата на старото летище на референдум на 25 май

Бившето берлинско летище Tempelhof, THF, символ на Студената война, се превърна в най-голямото зелено пространство на града, но се разразява битка между предприемачи и природозащитници за бъдещето му.

На 25 май 2014, когато европейците избират състава на новия европейски парламент, берлинчани ще решават един въпрос, който ги засяга вероятно по-силно- съдбата на парка, символ на града.

Tempelhof е разположен в сърцето на германската столица с население от 3,4 млн души. С площ от 300 хектара, паркът е малко по-малък от Нюйоркския Сентрал парк.

Старото летище е символ на бурната история на Берлин. Тук е бившият терминал, с присъщия за нацистите архитектурна грандомания, строен 1936-1941.
В началото на Студената война Tempelhof се превърна в център, от който самолетите на съюзниците направиха 277000 кацания, за да осигурят на опустошения от войната град храна и гориво по време на съветската блокада от 1948-49, Берлинският въздушен мост /Berlin Airlift/.

Открит като парк през 2010, Tempelhof се превърна в любимо място за почивка на открито. През лятото небето над старото берлинско летище е пълно с хвърчила, хората тичат или се пекат на слънце, или правят барбекю на тревата.

Изникнаха общински градини за органични зеленчуци и подправки и някои самодейни инициативи, като например игрище за миниголф от рециклирани предмети.

Още по темата

Дирекорът на общинския проект Tempelhof, Герхард Щайндорф обяснява, че идеята е пространството да остане парк, голяма свободна зона за игри и спорт, но да се използва част от обекта за строеж на жилища за берлинчани и производствени обекти, което ще създаде работни места в бъдеще. Един от проектите е за нова централна библиотека.

Гражданите на Берлин са събрали 185000 подписи, достатъчни за провеждане на референдум за бъдещето на Tempelhof.

Летището е отворено през 1923, а трафикът започна да намалява след 1996, когато повечето големи авиокомпании започнаха да се местят към новите летища на Берлин, Schönefeld и Tegel. Tempelhof  затвори през октомври 2008.

През 2012 старото летище се утвърди камо локация за международни събития - търговски изложения и конгреси. Части от старата сграда бяха реновирани с цел енергийна ефективност и удобство за новите обитатели - германски стартъпи.

През 2013 отвори e-THF, Tempelhof Electromobility Competence Centre, информационен център за електромобили с шоурум и тестдрайв.