Украйна ще разследва атаката срещу проруските сепаратисти в Славянск

При инцидента са загинали най-малко петима души.

21.04.2014 | 09:11 Редактор: Мариета Иванова
Украйна ще разследва атаката срещу проруските сепаратисти в Славянск

Украйна обяви, че ще разследва атаката срещу проруските сепаратисти в Славянск, при която загинаха най-малко петима души. Инцидентът предизвика поредните взаимни обвинения между Москва и Киев за това кой насърчава насилието.
Припомняме, че часове след обявеното Великденско примирие между Москва и Киев на 19 април при нападение на една от барикадите на  град Славянск, Донецка област са убити най-малко петима души. Атаката е била извършена през нощта срещу пропускателен пункт в северната част на града. При инцидента са убити трима местни жители, а един е откаран в болница, съобщи "Россия 24". По думите на ранения при атаката на поста е имало само местни невъоръжени жители, които спирали да оглеждат влизащите автомобили и предупреждавали силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Нападението е извършено от няколко автомобила, които се приближили към пункта и открили огън. В отговор на мястото пристигнали бойци, които също открили огън и убили двама от нападателите, пише ИТАР-ТАСС. В задържаните автомобили е открито оръжие, за което е установено, че не е украинската армия. Намерени са още отличителни знаци на "Десен сектор".

След инцидентите, в които имаше жертви в Източна Украйна, Киев обвини Москва, че насърчава насилието, за да го използва по-късно като претекст са инвазия.

Президентът Путин вече заяви, че си запазва правото да изпрати военни, които да защитават етническите руснаци.

Руското външно министерство обвини украинските националисти за атаката. Те пък категорично отхвърлиха участието си. Заместник-секретарят на украинския Национален съвет по сигурността Виктория Сиумар обаче заяви, че е твърде рано да се каже, кой е извършил атаката.

В същото време 7 украински военни кораба се позиционираха във водите край Одеса. Те идват от Крим. Екипажът им обаче е намалял чувствително, след като не малка част от него е предпочела да остане в Крим и да продължи да служи на руските сили.