Федералистите в Славянск поискаха Русия да прати миротворци

Пономарьов поиска помощ.

20.04.2014 | 15:25
Федералистите в Славянск поискаха Русия да прати миротворци

Руските държавни медии съобщават за петима убити при престрелка на КПП, контролирано от проруски активисти край Славянск. Инцидентът стана през нощта срещу неделя.  В Славянск е въведен полицейски час след фактическото нарушение на Великденското примирие.

Още по темата

„Народният кмет“ на Славянск, Вячеслав Пономарьов е поискал от руските власти да изпратят миротворци, съобщава РИА Новости. Пономарьов е лидер на федералистите в града, командир на батальона за самоотбрана в Славянск, избран след като кметицата Нели Штепа започна да подкрепя последователно двете страни.

"Призоваваме ви възможно най-бързо да проучите възможността за изпращане на сили за поддържане на мира в защита на населението срещу фашинсите" - заяви кметът Вячеслав Пономарьов в обръщението си към президента Путин, прочетено на пресконференция в Славянск. Той обяви и полицейски час в Славянск, градът, изцяло контролиран от федералистите от една седмица.

Според кмета престрелката, която избухна през нощта близо до барикада на 18 км от Славянск, е отнела живота на петима души - трима про-руски активисти и двама нападатели.

Още по темата

Русия незабавно изрази безпокойството си и осъди нападението си над "невинни цивилни". Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков замина за източните райони на Украйна. Папа Франциск призова в пасхалното си послание към мирни инициативи от страна на всички заинтересовани страни.

Представителите на федералистите в Славянск съобщиха в неделя следобед, че е бил задържан един от предполагаемите участници в нападението на барикадата в Славянск, при което загинаха петима души, съобщи кметът Пономарьов. Младежът изгубил отряда си и се опитвал да напусне Славянск по посока Харков. Нападателят бил член на Десния сектор.

Едва 15,4% от запитаните и граждани на Украйна скат  да се присъдинят към Русия – подробности във видеото.