Украйна обяви Великденско примирие

В Луганск федералистите провеждат митинг

19.04.2014 | 14:55
Украйна обяви Великденско примирие

Министърът на външните работи на Украйна съобщи, че операциите срещу про-руските активисти в източната част на страната са прекратени за Великден.

ББС цитира  външния министър на Украйна, според когото силите за сигурност ще подновят военните действия ако сепаратистите продължават да окупират правителствени сгради. Те отказват да напуснат учрежденията в няколко окупирани градове, пренебрегвайки споразумението, постигнато в четвъртък, 17 април.

САЩ заплаши Русия с още санкции ако не спази договореността. Кремъл отвърна с обвинения към Белия дом, че сплашва Москва като виновен ученик.

В Луганск в събота се провежда митинг от няколкостотин души. Лидерите на акцията призовават хората да останат на площада до победата, съобщава РИА Новости. Митингът е на привържениците на федерализма.

За ББС външният министър на Украйна съобщи, че целта на военната операция на изток е да нормализира ситуацията и да защити населението, но за Великден ще бъде прекратена.

Още по темата

Външното министерство в Киев обяви, че ОССЕ има намерение да започне преговорен процес със сепаратистите.

В петък съветникът по националната сигурност на САЩ Сюзан Райс предупреди Москва, че ако не спази споразумението от Велики четвъртък ще има нов кръг санкции „върху важни сектори от руската икономика“