Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Украинската криза „засенчи“ Сирия

Подобряване на условията за бежанците в България: ООН

19.04.2014 | 22:31
Украинската криза „засенчи“ Сирия

Върховният комисариат за бежанците на ООН констатира подобряване на условията, предоставяни от България в местата за настаняване. Оценката се дава в актуализиран доклад за положението на бежанците и търсещитет убежище в България. Докладът бе оповестен в края на Страстната седмица.
Какво се случва със сирийците у нас и с тези в Сирия, коментар на Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската общност - в студиото на Денят он ер с Ивайло Лаков на 19 април 2014г.

Още по темата

„Който не умира в бомбардировките, умира от глад“, каза Мохамад, който мечтае да се махне режимът на Башар Ал Асад и крайните ислямисти. Сирийският народ, когато започна тази революция, искаше демокрация и свобода, заяви той.

Още по темата

Радикалните ислямисти

"Тази власт е от 40г. След като го махнем, който и да дойде след него, ще бъде лесно да го свалим" - разказа Бармауи. "Сирийският народ иска единствено и само свобода и демокрация. Който дойде на власт - крайните ислямисти, радикални или либерални, те знаят, че сирийският народ иска единствено това. Оттам нататък добре е дошъл всеки на власт, стига да не убива" – заяви Ал Бармауи.

Факт е, че Сирия е разделена, обясни Мохамад. "В началото на революцията искахме буферна зона, спокойно място за мирния народ, който само иска да оцелее от тази война. Все още го няма. Призоваваме най-накрая поне това да има – буферна зона, където мирният народ да избяга от тази война и да си седи спокойно. Да има коридори за Червения кръст.. Какви коридори има сега? Пред медиите -да, но дали го има наистина? Със сигурност не", каза пред Ивайло Лаков Ал Бармауи.

Животът на сирийците в България

"За съжаление сирийците бягат от война, а идват в мизерия. Със съжаление го казвам. Държавната агенция за бежанците има страшно много големи проблеми помежду си. Никакво внимание не обръщат на бежанците. Заплатата – 65лв на човек не се дава по 3-4 месеца, ако се дават. Здравеопазването пак е страшно много зле. Линейката идва след час. Вече има няколко смъртни случая" - разказва Ал Бармауи.

Още бежанци

"Много по-малко бежанци идва сега. Ще продължават да идват, но няма да има такава вълна, както преди. Може би се очаква от Украйна бежанска вълна или от Афганистан, но не и от Сирия. Хората се информират как живеят тук сирийците, как ги посрещат, дали ще им е добре и си правят сметките.  Те мислят, че влизат в страна от ЕС, а се сблъскват с нещо друго".

Българската толерантност

"Надявам се да обръщат повече внимание на хората като хора, независимо откъде са и каква религия изповядват. Всички сме хора, всички искаме на живеем и да оцелеем. Всеки както го гледаш, така ще те гледа".

Целият разговор в студиото на Денят он ер - във видеото.

 

Агенцията за бежанците на ООН аплодира „значителните усилия“, положени неотдавна от българските власти и техните партньори за подобряване жизнените усилия на търсещите убежище в страната.

Когато през януари планираше да призове за временно прекратяване на трансфера на бежанци от страни от ЕС до България (по Дъблинското споразумение), офисът на ООН на Върховния комисариат за бежанците посочи „сериозните пропуски в системата“ и предупреди да не прехвърлят лица или групи, считани за твърде уязвими.

В последните три месеца Върховният комисариат за бежанците на ООН отбеляза подобряване на условията, особено в центъра в Харманли, бивши казарми до турската граница, където бежанците живееха в палатки само допреди четири месеца.

„Днес търсещите убежище, които живеят в центрове получават ежедневно топла храна, настанени са в реновирани или в ремонтиращи се сгради с отопление и имат достъп до здравни грижи“ – обяви Мелиса Флеминг, говорител на Върховния комисариат по бежанците на ООН в прессъобщение от Женева, цитирано на официалния сайт на организацията. Тя добавя,  че „благодарение на увеличения персонал всички търсещи убежище са били регистрирани и има напредък в решенията за даване на убежище“.

Агенцията на ООН обаче съобщава, че настаняването и санитарните условия в двата софийски центъра – Враждебна и Военна рампа остават недостатъчни. Организацията „е загрижена от липсата на идетнифициране на хората със специални нужди, бариерите пред децата за достъп до образование и липсата на програма за социална интеграция“.

Все повече хора са били изгонвани от българска територия без да могат да потърсят убежище, което е довело до разделяне на семейства в някои случаи. Върховният комисариат е получил няколко съобщения за „връщане“ от България на граждани на Сирия, Афганистан и Судан, както и на палестинци от Сирия.

През 2013 в България са потърсили убежище 7144 души – рязък скок от средно 1000 души за година, по данни на ООН. Последната вълна след началото на сирийския конфликт е заварила страната зле подготвена. В момента в България има 5500 бежанци. От тях 63% - от Сирия и около 2000 души от Афганистан.