Напрежението между Киев и Москва продължава

Пред NBC Яценюк обвини Путин във възстановяване на СССР

20.04.2014 | 09:26
Напрежението между Киев и Москва продължава

Пасхалните послания на патриарсите на Киев и Москва показаха дълбокото разделение в Украйна, където напрежението продължава. Украинският патриарх Филарет обвини Русия в агресия и я нарече "зло". Руският патриарх Кирил се помоли Бог да спре тези, които искат да разкъсат връзката между Русия и Украйна.

Още по темата

В интервю за Meet the Press за NBC украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент Владимир Путин в опит за възстановяване на СССР. „Ако господин Путин успее, това ще бъде най-голямата катастрофа на века“, казва Яценюк, цитиран от ББС.

Още по темата

Проруски активисти продължават да окупират държавни сгради в източната част на страната. Пратеник ОССЕ има среща с тях в неделя. Ертогрул Апакан, ръководител на специалната мисия в Киев съобщи, че заместникът му ще бъде в Донецк, за да се опита да ги накара да спазват примирието от 17 април.

Още по темата

В Славянск са били убити двама души, съобщава РИА Новости като цитира един от ръководителите на народното опълчение, както Москва започна да нарича проруските активисти. След престрелка в нощта срещу неделя в болница са били приети четирима души.

Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна съобщава за трима задържани с автоматично оръжие в Луганск на Велика събота.

 

Washington Post пише, че САЩ се готви да разположи сухопътни части в Полша и евентуалнон в Прибалтийските страни с цел разширяване присъствието на НАТО в Източна Европа. Министърът на отбраната на Полша, Томаш Симоняк е цитиран да казва, че Полша, страна от НАТО, ще поеме водещата роля в операцията, която ще започне заради струпването на военни части на границата с Украйна, съобщава АФП.

 

Във вторник, 22 април, вицепрезидентът на СЩА Джо Байдън се очаква да пристигне в Киев.

 

Как Украйна преживя Велика събота - във видеото на международния редактор Теодора Георгиева.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма