България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Главният въпрос - как да увеличим БВП?

Работодателите Теодор Дечев и Димитър Манолов: Да преминем към комплекс от минимални работни заплати, вместо една национална

16.05.2017 | 09:02 Редактор: Жанета Нейкова
Главният въпрос - как да увеличим БВП?

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал бе категоричен в "България сутрин", че проблемът с минималната работна заплата у нас не е в преразпределението, а в размера на Брутния вътрешен продукт (БВП). 

"В България има един БВП, от който 41% се връща по джобовете на хората. Главният въпрос е как да направим така, че БВП да се увеличава и всички да са доволни?"- посочи Дечев.

Според АИКБ България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС. Дечев, заедно с Димитър Манолов, директор на КТ "Подкрепа" коментираха пред Bulgaria ON AIR дали това наистина е така.

"Съотношението на минималната работна заплата към Българска народна банка наистина е ужасно високо за България. Но то се получава, когато разделите минималната заплата на БВП и получавате едно чудесно число. Проблемът не е в преразпределението", повтори отново Теодор Дечев.

Това, което работодателите предложиха бе от национална заплата, определяна от администрацията на управлението, постепенно България да премине към комплекс от минимални заплати, които да са по икономически действия. 

"Ако въведем алгоритмичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, обричаме завинаги изоставане от други икономически фактори", категоричен бе Димитър Манолов.