Бизнесът в България определи 2017-та като най-мързеливата

От АИКБ предлагат да се работи 251 дни в годината

02.05.2017 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
Бизнесът в България определи 2017-та като най-мързеливата

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

"Трябва да определим прага за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилите на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.