България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ясен Тодоров: Лозан Панов да подаде оставка от ВКС

Олигархията атакува главния прокурор, защото се чувства застрашена, обяви той пред Bulgaria ON AIR

26.04.2017 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Ясен Тодоров: Лозан Панов да подаде оставка от ВКС

Битката е между държавата и олигархията. Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор. Първата цел е удар по главния прокурор, следващата е инсталирането на удобни хора във ВСС и последната е да няма стабилно правителство. Разиграва се сценарий за дестабилизация на държавата. 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Етичната комисия на прокурорската колегия към ВСС Ясен Тодоров във връзка със скандала "Цацаров - Дончев". 

Той обвини директно "Да, България" и нейния лидер Христо Иванов в опита да дестабилизират държавата.

"Христо Иванов има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС. ВСС е безвъзвратно разделен. Другата цел е да се замитат следи - икономически престъпления да не бъдат разкрити", каза още гостът в "България сутрин".

Според Ясен Тодоров поведението на Сашо Дончев, който по думите му е един от най-влиятелните хора в държавата, е учудващо, защото е трябвало да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно. 

"Оказа се, че не е вярно, че той е написал оплакване до президента, а искане за среща без никаква конкретика", подчерта Тодоров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан от ВСС и да разкаже за срещата си с директора на "Овергаз". В тази връзка Ясен Тодоров поиска оставката на Панов от председателското място във ВКС, ако му е останала капка достойнство.

"Станал си председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако се разграничаваш от тях, подаваш си оставката. Попитайте какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев. Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места", обясни Тодоров.

Междувременно прокуратурата изнесе информация, че 51 млн. лева са незаконно изразходвани за АМ "Марица". На въпрос дали има връзка между ЦУМ гейт и проверките в КЕВР и АПИ, гостът на Bulgaria ON AIR отговори:

Разследването е започнало миналата година, явно сега е дошъл моментът, в който да се финализира цялата дейност. Няма как за два дни да се планира такава операция с енергийния регулатор и АПИ, не виждам никаква връзка.

Вижте видео с целия разговор: