България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патриотите: Антикорупционният закон е бил подменен!

С РБ обсъждали едни текстове, а впоследствие се оказало, че някой е внесъл допълнителни 100 страници, обяви Димитър Байрактаров

16.12.2016 | 08:31 Редактор: Мария Аладжова
Патриотите: Антикорупционният закон е бил подменен!

Антикорупционният закон е бил подменен, а затова и от Патриотичния фронт са отказали да го подкрепят, за да влезе за обсъждане на второ четене. Това обяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR народният представител от ПФ Димитър Байрактаров.

Патриотите са провели няколко разговора с председателя на ДБГ Меглена Кунева, както и с Найден Зеленогорски и са били готови след обсъжданията и внесените промени да подкрепят закона. Изникнали обаче непредвидени обстоятелства:

"В правилника на организацията на Народното събрание съществува член 80 ал. 2 точка 5, а именно - всеки член на правната комисия може по време на комисията да внася нови предложения, с които предложения обаче никой от останалите членове не са запознати какви са. Имаме информация, че един от тези народни представители е с подготвени поне 100 нови страници, които ние не сме чели", обясни Байрактаров.

По думите му внесените предложения на практика щели да позволят на лицата, придобили имоти по незаконен начин, да бъдат снети от отговорност.

"Ние щяхме да изпаднем в една хипотеза да приемем не този закон, за който, както казах вече бяхме изчистили спорните предложения, а нещо друго, за което имаме съмнения, че щеше да стимулира корупцията", допълни Байрактаров.

На въпрос дали патриотите биха откликнали на покана за участие в правителство, съставено от РБ, гостът в студиото отговори: "Инициативата е тяхна - ако бъдем поканени. Ние винаги сме откликвали на разговори".

За финал Байрактаров даде личната си прогноза за шансовете за съставяне на правителство, които според него били 40 на 60%. 

Вижте пълния разговор във видеото: