България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дянков: 70% от българите не са доволни от прехода в България!

"Корупцията и лошото здравеопазване разочароваха хората", обяви за Bulgaria ON AIR Симеон Дянков

12.04.2016 | 09:33 Редактор: Тодор Петров
Дянков: 70% от българите не са доволни от прехода в България!

Около 70% от българите не са доволни от прехода, а едва 30% го одобряват. Основната статистика не е икономическа, а е важна оценката на хората. Важни са и причините, защо това е така, а те са две - високата корупция и липсата на социални услуги, каквото е лошото здравеопазване. 

Това обяви за предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR бившият финансов министър Симеон Дянков, който се включи директно от Лондон, където е на семинар, разглеждащ прехода в държавите.

"Офшорките са признак на корупция, което води до неудовлетвореност. Има го чувството, че политици се облагодетелстват за сметка на обикновените хора. Дано в следващите седмици да видим нашите политици, които имат сметки в офшорки. Ще излязат имена - ако не от България, то от друга държава. Има ги в доста медии от различни страни, най-вече в Германия", поясни Дянков. 

На въпрос дали да очакваме оставки по високите етажи на властта, той отговори: "Ако излязат имена на политици и то с подробности за фирми и сметки, трябва да се поиска наказателна отговорност. За бизнесмените това е по-трудно, защото през 90-те години офшорките са използвани за легитимни цели. Това ги оправдава до известна степен".

Вижте целия разговор във видеото: