България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Танев: Законът за офшорките трябва да е още по-жесток!

Няма разкрити български политици, защото не са обхванати всички офшорни зони, заяви специалистът за Bulgaria ON AIR

11.04.2016 | 08:21 Редактор: Тодор Петров
Димитър Танев: Законът за офшорките трябва да е още по-жесток!

Искаме да направим нов законопроект за офшорната дейност. Не приемаме аргументите на Eвропейската комисия, че твърде много сме ограничили тези възможности. Ние трябва да сме категорични, че тези ограничения трябва да бъдат още по-жестоки. Санкцията е до 100 000 лева за дружествата, които изпозлват офшорки, но не и за администрацията.

Това заяви в предаването Сутрешен блок зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Димитър Танев. Той коментира нашумелите скандали около "документите Панама" и порочната практика с използването на офшорки за укриване на данъци и скрити приходи.

На въпрос как трябва да изглежда новият закон за офшорките, Танев отговори:

"Сегашният закон не е слаб. България бе от първите страни, които въведоха закон за офшорните дружества. Но и това законодателство бива атакувано от Еврокомисията. Дано скандалът с "документите Панама" направи така, че европейското законодателство да е валидно за всички държави."

"Собствеността на офшорни компании се доказва много трудно. Никоя държава не може да се справи сама с този въпрос, трябва единно решение. Това е огромна щета върху бюджета на всички държави. Ако се покровителства такъв бизнес, това нанася щети на гражданите и на държавата", каза още Танев.

Според него трябва да си отговорим на въпроса защо се наложи промяна на съществуващия закон за офшорките.

"Миналата седмица бюджетната комисия разгледа някои поправки. Имаше изисквания на европейската комисия по повод смекчаване на някои от забраните в сегашния закон за офшорките. Тяхната позиция е, че законът е твърде рестриктивен и пречи на свободното движение на капитали. Предложенията са тези ограничения да бъдат смекчени и да се даде възможност на дружества, които притежават 10% офшорна дейност, да участват в обществени поръчки , приватизация... Държавите трябва да осъзнаят, че офшорните зони не са онова, което са били. В момента те са данъчни убежища и финансова язва. Струват на хората трилиони долари укрити данъци, незаконни доходи от диктаторски режими в някои държави", каза още той

Танев бе категоричен, че хората не приемат политиците да бъдат свързани с офшорки, свързани с неплатени данъци и скрити приходи. Той е на мнение, че до момента няма български политици в целия списък, защото не са разгледани всички офшорни зони.

"В света има много офшорни зони. В момента България е приела над 50 такива, но те са много повече. Има много варианти политици да търсят данъчни убежища. Скриването на собственост е нещо, което е възможно в България и ако такива разкрития обхванат всички зони, ще се намерят и такива хора. Офшорният бизнес не е морален, но не е незаконен, това е големият проблем", настоя зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси.

"Офшорният бизнес има две цели - фирмите да платят по-малко данъци и собствениците да останат анонимни, работи се с подставени лица", коментира още Танев.