Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Законни и незаконни сделки в данъчния рай

Провокирани от грандиозния скандал Панамалийкс, който няма как да подминем в Директно, питаме - смятате ли, че офшорният скандал ще разтърси света или ще е само буря в чаша вода? Говорим още за същността и смисъла на офшорките, за тяхната законност и да

06.04.2016 | 11:06 Редактор: Неда Василева
Законни и незаконни сделки в данъчния рай

Най-голямото изтичане на конфиденциални документи в историята. Разбиване на "черните кутии", през които се преплитат скритите мрежи за влияние на световните лидери. Това са само част от определенията за аферата Панамалийкс. А според някои анализатори дори  изобличаване на лицемерието, с което новото поколение политици излизат на сцената като "спасители" след икономическата криза.

107 издания в 76 страни, обединени в Международния консорциум на разследващите журналисти, са получили достъп до огромния  информационен масив от над 11 и половина милиона файла. Те осветиха данни от архива на реномираната фирма „Мосак Фонсека“ за хиляди клиенти, сред които известни имена от политиката, шоубизнеса, спорта.
В Директно говорим за скандала Панамалийкс и колко вероятно е той да разтърси света за повече от три дни. Колко траен ще бъде отзвукът и дали ще се окаже много шум за нищо? Говорим обаче и подробно за понятията "данъчен рай" и  "офшорна зона", както и за възможностите, които предлагат те. Дали наистина анонимната финансова мощ на офшорните компании не ги прави един реален „инструмент за управление на света“ и кога анонимността около тях става опасна? Кога законната фирма преминава в зоната на престъплението? Търсим и историческата гледна точка за това от кога датира укриването на данъци по света.

За всичко, което Ви интересува, пишете на фейсбук страницата ни DirektnoONAIR.