България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Московски се зарече: България ще реагира на гръцките блокади!

Министърът договорил коридор за камиони от 11 до 16 часа

10.02.2016 | 11:08 Редактор: Мария Аладжова
Московски се зарече: България ще реагира на гръцките блокади!

Разцепление в редиците на гръцките протестиращи се очаква в петък, когато фермерите ще изразят недоволството си пред гръцкия парламент в Атина, коментира международният редактор на Bulgaria ON AIR Лъчезар Вълев в Сутрешния блок.

Възможен е вътрешен конфликт поради готовността на едната част от недоволните земеделци за диалог с гръцките власти.  

Днес се очаква кабинетът на Алексис Ципрас да формира предложенията си към протестиращите. Компромиси със спорната реформа в осигурителната система обаче няма да бъде направен, прогнозира Вълев.

Преди няколко дни Сириза се опита да отвлече вниманието от протестите с внасяне на предложение за легализиране на марихуаната, коментира още той.

За разлика от протестните действия през лятото, сега гръцкото правителство се намира "между чука и наковалнята" заради отпора на исканията на протестиращите да бъдат отменени пенсионната реформа и вдигането на данъците.

Междувременно стана ясно, че полицията готви блокади на пет места във вътрешността на страната в опит да бъде парирано струпването на тракторите.

Проблемът на границата с България беше частично решен, след като днес министърът на транспорта Ивайло Московски заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че е бил договорен коридор за свободно преминаване на камиони от 11 до 16 ч. Ще бъдат пропускани и българските водачи, блокирани от гръцка страна, за които стана ясно, че са били оставени без храна и вода, тъй като нямали и откъде да си купят.

По думите на Московски реакцията на българските превозвачи, които вчера организираха контра блокада е разбираема, макар и да не е законосъобразна. Той заяви, че не е съгласен с позицията на МнВР, че България е изчерпала възможностите за оказване на влияние на гръцките фермери. 

"Казусът не може да бъде третиран като проблем между България и Гърция", каза Московски в подкрепа на думите си, че се блокира европейски коридор, през който минават и камионите на други страни от ЕС. Министърът изрази изненадата си, че другите засегнати държави, чиито превозвачи също бяха блокирани на границата с Гърция, не са взели позиция по случая.

"Ако не намерят баланса и разумното решение от гръцка страна, можем да кажем, че България ще реагира по същия начин", заключи Московски.