Българските превозвачи блокираха границата с Гърция

Блокадата е безсрочна, заканиха се недоволните превозвачи

09.02.2016 | 16:10 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Архив

Българските превозвачи обявиха безсрочна блокада на границата с Гърция, предаде БНР. Няма да се пропускат коли и камиони, докато гръцките фермери не освободят напълно трафика по целия европейски коридор.

Водачите се заканиха, че блокадата ще продължи за неопределено време и настояха за намеса на международни хуманитарни организации.

По-рано през деня от българска страна е направен опит за преговори с гръцките фермери. Импровизираната среща между инициативен комитет на превозвачите от българска територия и протестиращите трета седмица гръцки фермери е приключила безуспешно.

Гръцките земеделци предложиха да отворят тричасов коридор за преминаване на наши камиони откъм Промахон. Пропускане откъм Кулата обаче не било възможно, тъй като магистралата след Солун в посока Промахон е напълно блокирана.

Предложението на гръцката страна не е било прието от българските превозвачи, които настояха за неограничено преминаване през границата с аргумента, че това е европейски международен коридор.

По думите им блокираните от гръцка страна шофьори бедстват. "От страна на Гърция такива репресивни мерки не е имало и през Втората световна война. Тези хора долу са обречени на глад и мизерия. Преди малко чух един шофьор, който е на опашката от гръцката страна, и каза, че това долу е равносилно на смърт. Те нямат вода, нямат хляб, нямат нищо", разказа един от водачите, цитиран от БНР.

Междувременно стана ясно, че евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил писмо до Министерския съвет с настояване Гърция да понесе санкции заради блокадата на границата с България. 

А вътрешният министър Румяна Бъчварова увери, че в момента се водят двустранни разговори на високо ниво с цел разрешаване на казуса. 

"Сега ще говоря с гръцкия ми колега. Един проблем, който съществува на друга територия, не може да се реши от друга държава. Опитваме се нашите шофьори да успокоим и са ни много малко аргументите за това. Хората са изключително изнервени. Имаме готовност да засилим полицейското присъствие, но не бихме искали специални мерки да прилагаме към нашите пострадали от ситуацията хора", заяви тя.