Ивайло Московски договори вдигане на блокада с Гърция

Министърът е убедил българските превозвачи да прекратят стачните действия

10.02.2016 | 08:44 Редактор: Мария Аладжова
Ивайло Московски договори вдигане на блокада с Гърция

Министърът на транспорта Ивайло Московски се договори с българските превозвачи да вдигнат блокадата на ГКПП „Кулата”, съобщиха от пресслужбата на транспортното ведомство. Границата ще бъде отворена до преминаването на всички превозни средства, като след това пропускането отново ще става по ежедневен график от 11.00 до 16.00 часа.

Московски информира превозвачите, че е разговарял с гръцките власти и те са го уверили, че българските водачи няма да бъдат блокирани на гръцка територия и предвижването от ГКПП „Кулата” до фериботен комплекс „Игуменица” ще бъде свободно. Той призова шофьорите да сигнализират незабавно ако имат проблеми при преминаването през Гърция. Министър Московски пое ангажимент да бъдат разгледани всички варианти за облекчаване на обработката на документите на границата, с цел по-бързото пропускане на камионите.

„Създаде се необходимата организация и успя да се стопи колоната. останаха още малко тежкотоварни средства от гръцка страна да се доизчистят. Имаме гаранция от фермерите, че трасето по Игуменица е свободно и няма да има проблем превозвачите да продължат до Южна Италия. Притеснителното, което очакваме да се случи е в петък, тъй като са обявили национална гръцка стачка и предполагаме, че вече ще бъдат затворени пристанища, гари, летища и това вече е извън наш контрол. Нормално е да очакваме отново проблеми след петък", заяви Московски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"През целия ден се водеха преговори, в които участва и областният управител на Благоевград. Аз се присъединих късно вечерта. В крайна сметка това, което се постигна е някакъв разумен работещ вариант да може да има ежедневни прозорци от 11 ч. до 16 ч. Към момента нашите превозвачи, които вече са влезли в Гърция не съобщават за проблеми с предвижването. Консулът от Солун също обеща да съдейства ако има затруднения на движението на български превозвачи" , каза още министърът.

Във вторник външният министър Даниел Митов заяви, че България е изчерпала възможностите за оказване на влияние върху гръцките фермери.