България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Шишков: Прокуратурата да докаже вината на здравния министър Москов

В РБ не правим чадър и ако министър Москов е виновен - трябва да си понесе наказанието, добави доц. Шишков

22.01.2016 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Шишков: Прокуратурата да докаже вината на здравния министър Москов

Прокуратурата да реши дали здравният министър Петър Москов има някаква вина по отношение на ваксините Пентаксим и Еувакс. Това призова депутатът от РБ доц. Димитър Шишков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Реформаторът смята, че право на опозицията е да внесе вот на недоверие, както и да бъде коректив в политиката, но не може да разбере защо той е за здравеопазване, след като се очаква реформата да стартира на 1 април.

"Ясният старт на реформата се очаква през април, която не може да се случи за месец - два. Нека да коментираме дали реформата ще се случи или не на 1 април. Ако не се случи разбира се няма как да защитаваме министъра, който не прави реформата. В пълно правото си право са опозицията, за да поискат този вот на недоверие, но не е ясно защо сега, а не през април. Няма как реформата да се случи за една година." - коментира доц. Шишков.

РБ няма да подкрепи никой министър, който не прави реформи и губи времето на обществото, заяви доц. Шишков. Той подчерта, че става въпрос за всички министри - дори и на РБ, в това число и здравният министър Петко Москов.

"Въпросът е друг - защо предварително казваме "разпъни го" преди да има ясни доказателства за нещо. Ясните доказателства, ако е съгрешил по някакъв начин министър Москов - в една правова държава тези неща се решават в съда. Ако не е доказана неговата вина, няма нужда предварително да го сочим с пръст и да кажем, че е съгрешил някъде и е направил някакво законно нарушение. Разбира се прокуратурата се произнесе, но ако е престъпление трябва да бъде съдено по някакъв начин. В РБ не правим чадър върху никой министър и ако министър Москов е виновен - трябва да си понесе наказанието." - поясни тезата си доц. Шишков.

Депутатът от ДПС д-р Нигер Джафер смята, че в здравеопазването са взети поредица от действия и решения, шумно аташирани, но с неясен резултат. По думите й два от основните закони с предложенията в тях, с законодателните промени седят в Конституционният съд и се очаква неговото решение.

От ДПС са идентифицирали поне 8 проблема в сагата с ваксините, коментира д-р Джафер и посочи 4 от тях, а именно:

  1. Оказа се, че екипът на МЗ и министър Москов не могат да осигурят с нормално договаряне, използвайки нормалните законови механизми ваксини за редовния имунизационен календар в България, с което поставят в риск животът и здравето на децата в България;
  2. Налице е опит да се заобиколи законодателството с цел да се излезе от ситуацията;
  3. Има подвеждане на МС с приемане на решение за дарение, практически обаче сме свидетели на една бартерна сделка;
  4. Има натиск върху държавни структури за съставяне на документи с невярно съдържание;

​Доц. Шишков се съгласи с част от нещата, които д-р Джафер изброи и я поздрави за активността й в здравеопазването.

"Да, нека бъде така, но нека да бъде доказано и минато през Прокуратурата и съответно, ако трябва да отиде в съда - така че ясно да се обвини министърът." - добави той. 

Чуйте целия разговор в следващото видео: