България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масов отлив на униформени от МВР

Бюджет 2016 не предвижда допълнителни средства за сигурност, коментираха Минчо Спасов и Иван Павлов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

14.01.2016 | 12:46 Редактор: Мария Аладжова
Минчо Спасов и Иван Павлов

Униформеният състав в МВР масово се изтегля от системата. Това съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на „Синдикат на служителите в МВР" - Иван Павлов. По думите му тенденцията сред редовите служители е да се пенсионират веднага след постигане на необходимите за това условия. Според Павлов именно  по числеността на служителите от различните звена на МВР може да се определи къде има най-голям кадрови проблем. Като конкретна причина за отлива, Павлов посочи липсата на допълнително финансиране на дейността на тези отдели.  

Така например, в оперативна дежурна част, която приема сигналите от гражданите и от системата 112, дейността, предназначена за 7 човека, се изпълнява от 4, посочи Иванов. "МВР на тази група е предоставило 0 лева", възмути се председателят на полицейския синдикат. Той постави под съмнение твърденията за реформа в МВР:

"Не знам каква е тази реформа, която се провежда. Освен рязане на средства. Научихме се да работим без пари, сега се налага да работим и без хора", добави той.

По темата се включи и Минчо Спасов, бивш председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание. "Няма ресурс за ремонт на МВР", иронично заключи той, като отбеляза, че тази година ДАНС е с орязан бюджет и не се предвиждат допълнителни разходи за сигурност. По думите му "служителите не искат само пари, а кадърни професионални ръководители", каквито според мнението на Спасов нямало заради "политизацията в МВР".

В четвъртък вътрешния министър Румяна Бъчварова заяви пред Нова тв, че МВР работи според възможностите си и полага големи усилия за разрешаването на

Още по темата

казусите около двете убийства през изминалата седмица. Отговорът на Бъчварова беше провокиран от декларацията на КРИБ по повод убийството на бизнесмена Александър Антов, с която от конфедерацията искат оставката ѝ като министър.

"Въпрос на отговорност и гражданско разбиране е сериозното отношение към МВР и към усилията то да работи по-добре в интерес на гражданите. Оценката ми за всички коментари по отношение на МВР и всички коментари по отношението на работата му е, че са непрофесионални", коментира Бъчварова.