България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво предстои за ДПС: анализ на политолозите

Проф. Пламен Георгиев и Борислав Ангелов в Сутрешния блок

25.12.2015 | 10:57
Какво предстои за ДПС: анализ на политолозите

Проф. Пламен Георгиев, политически анализатор и Борислав Ангелов, политолог в студиото на Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR с Йоанна Николова и Симеон Белев на 25 декември 2015.

Двамата коментират възможните последици от решението на Централния съвет на ДПС на 24 декември 2015 в Бояна за отстраняването на Лютви Местан от ръководството на партията и изключването му от нея.

 

Още по темата

Има ли връзка кризата в ДПС с изострянето на отношенията между Русия и Турция?

Проф. Пламен Георгиев:

„Между САЩ и Турция също се случват някои работи. Между Европа и Турция – също.

Като че ли в изтеклата година се бяхме вторачили в себе си, абстрахирайки се от всичко, което става. Затова речта на Доган е много показателна от гледна точна на тевтониката, която са съжалени убягва от вниманието.. не само на ДПС, но и в ред други партии.

Не бих търсил легитимация на ДПС и Доган за безкръвния път на България в косовската криза. Това е отражение на преустройство, което трябва да изживеят партиите“.

 

Задава ли Доган нов ред на реформи?

Борислав Ангелов:

„Не само това. Той се опитва да се пласира в следващата политическа ситуация. Не бива с лекота да го оставяме, а да разгледаме речта му в по-голям аспект.

Първо имаме статия на Гюлен в Монд. След това имаме посещение на Демирташ в Москва. Това показва две големи сили, демонстриращи отношение към режима в Анкара. Това са критици, Гюлен е основният критик на Ердоган. Очевидно с покровителството на Капитолия, за да не може да бъде екстрадиран в Турция. Той е основният противник на Ердоган.

България е малка и винаги се е стремяла към политика на равновесие между Изтока и Запада. Например Борис III успява да я провежда: не изпраща войска и се изправя срещу Хитлер в по-трудна ситуация. Не можем ли като равноправни членове на НАТО и нашата дума да се чуе? Ние сме поставени под голям натиск, ние сме на границата на конфликти.“

 

Ролята на балансьор на ДПС

Проф. Пламен Георгиев:

„Очаквам за разлика от постановката на Доган в речта му, че Европейската общност няма да се разтури. Тя ще се преформатира, както и политическото и геополитическо пространство. Процесът е в ход.

Позиционирането на България е много важно, защото сме актьор със злополучен исторически опит..

Доган пита какво правим, като пламне огънят? Ще му отговоря: първата работа е да се отдели зърното от плявата, за да не пламне плевникът.

Той това прави в момента..

Философията би филологията и с митологемите на Местан и одаскаляването и скудоумието на други партии, тази безотговорност, за която говори Доган - трябва да замине“.

 

Още по темата

Какво ще се промени през 2016 в политическата ситуация?

Борислав Ангелов:

„В първата половина на 2016 ще имаме избори 2 в 1. След това ще говорим дали ще имаме избори веднага след президентските. Навлизаме в опасна спирала на редуване на избори..

Все още правителството има ресурс да удържа нещата. Въпросът е какви ще са му ходовете – дали ще се кандидатира за президент или ще направи избори, когато ГЕРБ още са силни и могат да вземат добър резултат?

Ахмед  Доган ще поиска да има промяна тогава, когато може да доведе до промяна, когато може да доведе до управлението, в което да участва.“

 

Ролята на ДПС

Проф. Пламен Георгиев:

„Традицията на политическо участие – като балансьор или други – е неизбежна. В България имаме 12% мюсюлманско население. Това са хора, свързани с България.. Да настроиш приятел във враг не е решение.“

Борислав Ангелов:

„В първите месеци на 2016 партиите ще са насочени към партийно строителство. Това ще важи и за ДПС, силно затворена партия.

БСП ще има конгрес. На ДСБ й предстои висш форум. Това са важни неща. Когато партиите са настроени на вътрешнопатртийни теми, малко или много задържат нещата.“

 

Гледайте цялото интервю.