Местан: Знам какво ме чака

Откъси от пресконференцията в Кърджали на 24 декември 2015

24.12.2015 | 23:00
Местан: Знам какво ме чака

Реакцията на бившия председател на ДСП Лютви Местан на решението на Централния съвет на ДПС в Бояна на 24 декември 2015. С него Местан бе изключен от ръководството на партията и от организацията като нейн член. Местан говори на пресконференция в Кърджали на 24 декември 2015.

Още по темата

 

Декларацията

"В тази декларация не виждам нищо, което да може да се определи като тежка политическа грешка. Обратно. Тази декларация е ярка изява на образа, който се опитваме да изградим на ДПС като евроатлантическата партия на България.

За съжаление публичният образ на ДПС е натоварен с няколко много страшни митологеми.

Че това е едва ли не корпоративна, олигархична партия. Това е съчетано с още по-страшния мит на преставляваща руските интереси. За да се стигне до публикацията в NYT отпреди година с тезата, че в България има две проруски партии на власт – БСП и ДПС.

Положихме огромни усилия да освободим образа на ДПС от оковите на тези митологеми, без да се връщам назад кое, кога и защо ги е породило. Усилията ни бяха насочени към изчистването на този образ на ДПС.

Съзнавахме, че с тези наслоения върху публичния образ ще бъде трудно връщането на ДПС към легитимната власт в България.

Знаехме, че това е залогът на участието ни в следващото управление.

Според нас евроатлантизмът не е само абстракция, гола фраза. Това е израз, който е изпълнен с конкретно съдържание и предполага непрестанно, адекватно евроатлантическо поведение".

 

Къде ще отиде сега

"Съзнавам на какво съм подложен, включително и на внушението, че суперорганизирана акция на група дипломатически мисии ще ме изведат извън страната.

Аз съм в Кърджали, родния си град, днес, пред вас на 55-тия си рожден ден. Ще тръгна сега с колегите, ще седнем, ще пием кафе.

Искам да успокоя всички – никъде няма да избягам и какво имам да казвам, ще го казвам от тук, България, Кърджали. От София.

Няма да влизам в стила на юмручния бой".

Още по темата

Оставката

"След 19г. въпрос на задължителна коректност е тази оставка да ми се поиска то съответния ред. До днес нямам официално поискана оставка. Да си я подам сам би означавало съгласие с основните мотиви.

Не съм съгласен с политическата оценка, че пронатовската декларация е политическа грешка. По тази причина подаването на оставка би се възприела като съгласие с този мотив.

Затова искам да знам дали това е позицията на целия Централен съвет.

Дали това е позицията на избирателите, на общността.

Сигурен съм, че духът се приема от огромната част на нашите избиратели".

Какво предстои

"Знам какво ме чака.

Повече от всякога съм уверен, че нямам от какво да се срамувам.

Сигурен съм, че след днес, когато ще получа най-ценния подарък, ще продължа да отстоявам тези позиции, с които ме познавате от години".