България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартин Димитров настоява за разсекретяване на международния доклад за КТБ

Депутатът от РБ е инициирал подписка в Народното събрание с тази цел

05.11.2015 | 08:46 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Димитров настоява за разсекретяване на международния доклад за КТБ

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че е инициирал подписка в Народното събрание с искане за разсекретяване на доклада от международното събрание за КТБ. По думите му финансовият министър може да предостави този доклад и допълни: „Искаме да е видим замесените хора, политици”.

По отношение на доклада на Сметната палата за банковия надзор до декември 2014 той подчерта, че е убийствен и призова новото ръководство на БНБ да оповести какви мерки ще предприеме занапред.  По думите му „след този доклад мисля, че ще са необходими нови корекции, за да се види, че реагират много сериозно” на тези изводи.  

Попитан за Законопроекта за таван на заплатите в БНБ и други регулаторните органи, който беше отхвърлен на 4 ноември, той посочи, че ще бъде приет след пореден скандал по темата.

Димитров коментира и проктобюджета за следващата година и протестите на служителите в МВР, като подчерта, че е трябвало да има „по-задълбочени консултации със засегнатите страни”. Той изтъкна, че твърдо стои зад идеята за реформа в сектора, както и че разделението на служителите по категории с оглед на дейностите, които изпълняват, е трябвало да се случи отдавна.

„Щеше да има много по-голяма справедливост и хората като видят, че има индивидуален подход, според рисковете”, коментира Димитров и подчерта, че лично той е склонен да даде повече пари на полицая, който е на улицата и рискува живота си.

Той също така призова на бюджета да се гледа като на платформа, която е, „ако е добре направена, „могат да се направят много други неща” и позволява да се направят реформи.

Димитров коментира и темата с увеличението на минималните осигурителни прагове и минималното възнаграждение от следващата година като  изтъкна, че това има различно отражение в различните части на страната. – „Минималната заплата и осигурителните прагове за София са поносими, но за врачанско, видинско, монтанско е различно. Затова ние многократно поставяме въпроса за регионализация”, коментира Димитров.

Според него до средата на 2016 е напълно възможно да се изготви проект за подобно райониране с оглед икономическото развитие и минималното възнаграждение в страната.