Милен Велчев: Очаквам до средата на ноември да бъдат продадени акциите на InterV

Тази процедура няма никакво отношение към Vivacom, която е стабилна компания, коментира бившият финансов министър

28.10.2015 | 19:51 Редактор: Мариета Иванова
Милен Велчев: Очаквам до средата на ноември да бъдат продадени акциите на InterV

Процедурата по незабавната продажба на активите на InterV  очаквам да приключи около средата на следващия месец, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев главnиятизпълнителен директор на ВТБ Капитал АД Милен Велчев.

Припомняме, че по-рано през деня стана ясно, че от ВТБ Капитал  са ангажирали одиторска компания, която да организира продажбата на регистрираната в Люксембург InterV, заради непогасен заем от 150 млн. евро с падеж през май.

Investor.bg припомня, че предоставянето на заема на InterV е резултат от сложна поредица сделки, чрез които фалиралата КТБ финансира придобиването на Vivacom от страна на "Бромак" на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и VTB. Неизплащането на заема бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.

В Денят ON AIR Милен Велчев коментира, че продажбата на активите на регистрираната в Люксембург компания няма отношение към Vivacom, която по думите му е „стабилна компания” и  от година и половина- две e първият телеком в България „по финансов резултати и пазарен дял”. Той уточни, че до преди придобиването на blizoo от Mtel „БТК е най-голямата компания в сектора”.  

Велчев уточни, че от ВТБ Капитал  са изчакали от май месец досега с идеята да бъде даден толеранс за погасяването или преструктурирането на дълга.

Попитан дали  Ernst&Young са ангажирани с процедурата по търга на активите, Велчев заяви, че  компанията е една от „голямата четворка на одиторските и консултантски фирми”.

Той посочи още, че са поканени всички инвеститори, които някога са проявявали интерес, както и всички, които са имали намерение да инвестират в региона. – „Няма никаква бариера, пред  когото и да било”, коментира още бившият финансов министър.

В отговор на въпрос той посочи, че няма информация дали ВТБ има намерение да придобие  БТК. Велчев отбеляза още, че дадените от ВТБ указания са за постигане на максимално висока цена при продажба на активите при дадените обстоятелства.

По думите му съвпадението със заведения арбитражен иск срещу България в съда във Вашингтон от Оманския  фонд е абсолютно случайно.