София Касидова: Няма изненади в доклада на Сметната палата за банковия надзор

По-важно е какво ще се прави оттук нататък, коментира тя

04.11.2015 | 09:25 Редактор: Мариета Иванова
София Касидова: Няма изненади в доклада на Сметната палата за банковия надзор

В доклада на Сметната палата за банковия надзор няма изненади за всички, които наблюдаваме сектора от близо, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев финансистът и бивш вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие София Касидова. Припомняме, че според одиторите от Сметната палата банковият надзор в България към периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. не е  достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите. Друг извод от внесения в НС документ е, че надзорът не може своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване.

Касидова изтъкна, че е по-важно какви стъпки се предприемат оттук нататък.

Тя коментира и състоянието на гръцките банки и евентуално консолидиране в сектора. По думите и „може би ще има някакво консолидиране, включително и в България, но това ще стане ясно, когато бъдат предложени от правителството в лицето на гръцкия Фонд за финансова стабилност и ЕЦБ за рекапитализация”.

По думите й най-вероятно осигуряването на нужните около 15 млрд. евро капитал за най-големите четири банки ще е „до 25% от ЕЦБ под формата на капитал, а другите под формата на конвертируеми условни облигации”, които по думите й са много интересен и иновативен инструмент, чието приложение ще бъде следено от всички експерти в сектора с интерес.

Вижте цялото интервю от видео файла.