Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

София Касидова: Трагично ще е, ако Гърция не плати на ЕЦБ

Забавяне на дълга към МФ може да се оформи документално, при ЕЦБ се нарушава закона, твърди финансистът

29.06.2015 | 21:15 Редактор: Петко Трухчев
София Касидова: Трагично ще е, ако Гърция не плати на ЕЦБ

Ако на референдума в Гърция в неделя за оставане в еврозоната мнозинството реши страната да напусне еврозоната, ще е фатално за гръцката икономика. Най-страшното е ако Гърция откаже да плаща навреме дълговете си към Европейската централна банка. Изтичащият срок на изплащането по дълга от Атина към Международния валутен фонд не е стряскащ. Този коментар по гръцката дългова криза направи бившият зам.-директор на Черноморската банка за развитие София Касидова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Това първо плащане към МВФ надали ще го платят,защото няма откъде да вземат пари. Чакаме какво ще се случи в неделя. Това задържане към МВФ не е трагично. Трагично ще е да пропусне да плаща към ЕЦБ. ЕЦБ не може да допусне отсрочка, защото нарушава закона, докато при МВФ това отлагане може да се оформи документално.

Най-добре е, ако Гърция приеме последния вариант на кредиторите за споразумение, счита Касидова. Предложението към Атина от петък- 26 юни, гарантира на страната, че с продължаващите помощи срещу реформи гръцкото правителство ще е в състояние да изплаща 330 милиардният си евро дълг. Има и изисквания, които са неприемливи, счита експертът.

Още по темата

Аз не бих приела увеличение на данъците върху бизнеса. Икономиката вече е в рецесия. И същата тази икономика трябва да обслужва данъци от по 25%.

Краткото време от обявяването на референдума до вота прави резултатите непредвидими,коментира Касидова.

Не може да знаем какво ще се случи. Този въпрос за референдума е зададен много неясно, няма време за разяснение. Гърците ще гласуват, за да е все пак валиден и едва тогава ще почне лошото за Европа.

Още по темата

 

Препъникамъкът в преговорите между премиера Ципрас и кредиторите е настояването му за орязване на гръцкия дълг, тъй като е дал такава гаранция в предизборната си кампания, коментира Касидова. Проблемът, според нея, не е толкова в Ципрас, колкото в гръцкото политическо поведение. Откакто страната се е освободила от Османско владичество преди почти два века, в половината от времето Атина е била в дългове, припомни Касидова.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма