България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Добромир Добрев: Имигрантите до Средец са били правонарушители

Говорим за смъртен случай на човек, загинал при инцидент, коментира Емануил Йорданов

19.10.2015 | 09:06 Редактор: Мариета Иванова
Добромир Добрев: Имигрантите до Средец са били правонарушители

Мъжете от Средец са били правонарушители, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Добромир Добрев, заместник-председател на синдикалната организация на служителите в МВР. - „Колегата е нямал друг избор, освен да използва оръжие, тъй като е имало достатъчно данни, че въпросните лица са правонарушители, хората, които са извършили нарушение на държавната граница. Това по смисъла на чл. 279 на Наказателния кодекс е престъпление“, коментира Добрев.

„Говорим за смъртен случай,“ посочи бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. - „В никакъв случай не бих употребил думата убийство. Ние имаме един човек, който е  загинал при инцидент, освен това, този човек не е бежанец. На мен ми се иска да престанем да използваме този термин, за всички, които са решили да пътуват на някъде. Той е правонарушител, част от една група от над 50 души, млади и здрави мъже, които идват без документи в България, минават през зелена граница. Очевидно там, където са се намирали, едва ли са отивали в замъка в Равадиново и е съвсем нормално, като бъдат срещнати от гранични полицаи да започнат да изпълняват функциите си“, посочи той.

Йорданов припомни още, че полицаите имат право да използват оръжие тогава, когато:

  • се противопоставят на нападение срещу тях или други лица,
  • са на място, където се извърша престъпление,
  • се опитват да задържат лице, извършило престъпление, каквото имаме в случая, а въпросното лице не е изпълнило указанията на полицаите.

„При всички случаи смятам, че граничният полицаи е използвал правомерно оръжието,“ коментира още бившият вътрешен министър.