Меглена Кунева: България извън Шенген е риск за ЕС

Отношението към България след миграционната криза е по-различно, коментира вицепремиерът

18.10.2015 | 10:26 Редактор: Георги Стоянов
Меглена Кунева: България извън Шенген е риск за ЕС

Оставянето на България извън Шенген поставя в риск както страната ни, така и целия Европейски съюз. Ние трябва да имаме ясна пътна карта. Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген – това са много криви сметки, каза вицепремиерът Меглена Кунева в предаването “Неделя 150“ по радио „Хоризонт”.

Още по темата

„Ние не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница. Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя. Ние не можем да преследваме по горещи следи хора, нарушили шенгенското законодателство, защото нямаме пълен достъп до вътрешните системи на Шенген и не можем да проверим хората, които влизат през нашата граница, дали те са издирвани”, коментира Кунева.

„В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по –сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития”, допълва тя.

Тя заяви, че отношението към България след миграционната криза е по-различно.

„Осем години след присъединяването на България към ЕС ние сме извън Шенген. За последната една година, въпреки критиките към съдебната система и неприетия антикорупционен закон, в момент няма нито една държава, която да говори с мен с аргументите – оправете си антикорупцията и съдебната система и после ще видим”, посочва Кунева.

Тя обясни, че инцидентът, при който афганистански имигрант почина вследствие на куршум, изстрелян от български граничен полицай край Средец, е нещастен случай:

„Гранична полиция е българска институция и ние трябва да ѝ вярваме. Не може да се употребяват думи като убийство. До момента, в който не е казано обратното, ние трябва да защитим българската институция. Да, това е нещастен инцидент”, каза вицепремиерът.