България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пламен Грозданов: Държавата да обърне по-голямо внимание на бизнеса у нас

Тежката администрация, бюрокрацията, корупцията и неправилното организиране на обществени поръчки пречат на бизнеса у нас

16.03.2015 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
Пламен Грозданов: Държавата да обърне по-голямо внимание на бизнеса у нас

Нужни са структурни промени в икономиката ни, за да се запази постигнатия ръст в преработващата промишленост и този при износа към европейските страни. Това коментира изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му има някои световни тенденции, които влияят върху противоречивата ситуация у нас - от една страна в дългосрочен план, ако се запазят например, ниските цени на горивата, определено ще има един много позитивен ефект върху цялата българска икономика. Силният долар също ще повлияе върху по-добрия износ към трети страни, смята експертът. Според него трябва да се погледне и към малкия и среден бизнес, защото през последните години много се говори за него, но малко се прави.

"За протекционизъм в рамките на един открит пазар, естествено не можем да говорим, но тъй като проблемите в малкия и среден бизнес са такива, че занимават много сериозно ЕС и ЕК, и не случайно беше приет преди години Пакта за малкия и среден бизнес, където се дават редица преференции на малките и средните предприятия в рамките на този свободен пазар, разбира се. За съжаление през последните години не действахме толкова адекватно и не обръщахме такова внимание на малкия и среден бизнес у нас."- обясни Грозданов.

Експертът обясни какво пречи на малкия и среден бизнес. Според него това са тежката администрация, огромната бюрокрация, корупцията и неправилното организиране на обществени поръчки.

"Тоест малкият и средният бизнес нямаше адекватен достъп до тези поръчки и всичко това, влияе върху неговото състояние като бизнес, а той е гръбнакът на нашата икономика. Ако погледнем, над 97 - 98% от предприятията са от малкия и среден бизнес. Освен това през последните години дадохме право на широко действие на манополни, картелни, олигополни структури в страната. Малко внимание се обръщаше на това, държавата да постави контрол - адекватен на всички правила в ЕС. За съжаление това не се правеше и доведе до това, че малкият и средният бизнес се задъха, ако се има предвид глобалната икономика." - коментира Грозданов.

Чуйте коментара на Пламен Грозданов за възможностите пред българските фирми в следващия видео материал: