Елеонора Негулова: Липсва ведомствена координация относно мерките към малкия бизнес

Необходима е една обща система в прилагането за политиките за малките и средни предприятия, коментира тя

03.02.2015 | 11:42 Редактор: Мариета Иванова
Елеонора Негулова

Междуведомствена координация между усилията на отделните играчи по отношение на малкия и среден бизнес няма, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на  Националното сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Негулова. Тя подчерта, че това е един хроничен дефицит през годините в България и никой министър не се „заема да го направи“. Това, което е необходимо по реализацията на насочените към малкия и среден бизнес мерки, по думите й, е създаването на механизми, които „да работят в синергия- или една обща система в прилагането за политиките за малките и средни предприятия“.

От коментара й стана ясно, че несъздаването на подобни механизми може да „спъне“ „добрите  намерения на министъра“ за развитие на малкия и среден бизнес.

Припомняме, че преди ден икономическият министър Божидар Лукарски и заместниците му Даниела Везиева и Любен Петров  представиха на пресконференция  основните пет приоритета на министерство на икономиката. Сред тях са и активни мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес.

„И се радвам, че чухме мерки, които са свързани като предприамачество, втори шанс, интернационализация“, коментира Елеонора Негулова.

Тя посочи, че от Националното сдружение за малък и среден бизнес са поискали среща с икономическия министър през ноември 2014, на която са представени исканията на Сдружението, отстоявани през годините.

'Виждам, че част от тези предложения са залегнали и в програмата на правителството и  в програмата на министър Лукарски“, коментира Негулова. Тя обаче подчерта, че от последващите действия ще могат да се правят изводи.

„Това, което най-вече ни насърчава и обнадеждава е, че вече чуваме послания, които са в контекста на Основния документ - Европейската харта на малкия и среден бизнес или Small business act. В момента в България тече прегледът на неговото прилагане от страна на ЕК“, коментира Негулова.

Тя поясни, че всяка година се прави подобен преглед, който приключва с доклад и изводи за това „къде се намираме по прилагането на тази харта и заложените там 10 показателя“.

„За съжаление има много от тези 10 позиции, при които ние не сме в челните позиции и това се вижда, разбира се, от резултатите на българската икономиката. Отличниците са и тези с най-висок икономически растеж и с най-висок стандарт на живот“, заяви още Негулова и допълни, че ролята на Small business act e ясна и няма какво да се доказва, но е положителна новина, че се говори за мерки към малкия и среден бизнес.

Цялото интервю може да видите от видео файла.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
tzvetan.stankov
преди 9 години
Може ли някой да ми преведе на български какво точно означава - "обща система в прилагането за политиките за малките и средни предприятия". Извинявайте, на това ми звучи като изказване от 13-ия конкрес на БКП и последвалата я конференция за повишаване на качеството. Сигнализирай за неуместен коментар