Бизнесът очаква от новото правителство да намали бюрокрацията

Kbъм момента държавата вместо да улеснява, повече пречи на бизнеса

26.10.2014 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Бизнесът очаква от новото правителство да намали бюрокрацията

Ден преди първото заседание на новото 43 НС - корупцията, бюрокрацията, неефикасната администрация и политическата нестабилност отново са сред основните проблеми на малкия и среден бизнес у нас. Това сочат данни на БСК. Дали бизнес климатът у нас ще се подобри и какво очакват фирмените управители от следващото правителство?

Цветелина Маймарова е типичен представител на хората, които развиват среден бизнес у нас. Фирмата й се занимава с внос, износ и производство на козметични продукти и оборудване. За нея работят 50 души. В качеството си на работодател и на представител на Асоциацията за малък и среден бизнес, тя е категорична, че към момента държавата вместо да улеснява, повече пречи на бизнеса. И създава предпоставки за корупция.

"Аз самата съм спъвана лично и мога да го потвърдя с данни, повече от три години, да получа своите разрешителни като производител. Намираха се хиляди поводи."- коментира Маймарова.

Според статистиката 354 000 е броят само на микрофирмите в България с общо 600 000 заети в тях. Това прави средно по двама души във фирма. Всяка фирма при инспекция трябва да представи 28 вида документи, сред които някои, граничещи с абсурда като график за отпуски, правилник за организиране на работното време, правилник за организиране на работната зона, документи за проведени инструктажи.

Едно от най-фрапиращите неща е изискването за наличие на инвентарна книга, което е наследство от времето преди компютрите. В същото време всеки един проверяващ орган в страната има правото да налага внезапни проверки, да изисква купища документи и да налага санкции. Всичко това отнема време, губят се и пари.

"Веднага давам един пример – да кажем бръснаро-фризьорските салони. Там единственото нещо е една наредба от 1987-ма, наредба номер 15, която регламентира хигиената на салоните." - заяви Маймарова.

Кой закон приоритетно бихте предложили на следващото правителство за промяна?

"Първо е държавната администрация – комуникацията в нея. Аз мисля, че това е една тежка, мудна, бавна бюрократична машина. Ние сме на глава от населението с най-много бюрократи в Европа.“ - отбеляза Маймарова.

"Нека новото правителство, което бъде съставено, да има волята да приложи всички тези промени. Но и ние като избиратели, бизнес и общество да бъдем достатъчно активни.“ - заяви Маймарова.

Повече от половината от представителите на средния бизнес у нас се занимават с износ. Чрез тях само през последната година експортът за ЕС се е увеличил 10 пъти. Числото може би щеше да е още по-голямо ако липсваха купища бюрократични препятствия, които пречат на българските фирми да работят в нормални условия.