България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Йорданов: Българските политици трябва да знаят, че България може без всеки един от тях

Нужна е формула за едно стабилно 4 годшно управление

16.10.2014 | 09:44 Редактор: Ирина Георгиева
Александър Йорданов: Българските политици трябва да знаят, че България може без всеки един от тях

Десните и дясноцентристките партии трябва да намерят пътя към разбирателството и да формират стабилно правителство, което в най-кратки срокове да заработи. Тази позиция изтъкна председателят на 36 НС Александър Йорданов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи по време на дискусиите между партиите нараства и ролята на президента, а именно той трябва да дава позитивни политически идеи. Според Йорданов проблемът на България не е в избирателната активност, а в това, че гласовете се разпределят между много малки партии.

"Никой не дава на една държава да кажем нито заеми, нито инвестиции се засилват към нея, ако се знае, че правителството е нещо временно и то скоро ще си отиде. Всички чакат да дойде истинското правителство. Ето това е цялата ситуация. Второто, което искам да подчертая е, че оттук нататък в България няма да има партия, която да печели сама цялата власт и да си прави каквото иска." - отбеляза Йорданов.

Йорданов коментира, че всяко едно управление, което е кратко или е на малцинството, е слабо.

"Българските политици трябва да знаят, че България може без всеки един от тях. Но ние българите не можем без България и в името на това страната ни да си стъпи на краката е да намерят формулата за едно стабилно 4 годшно управление, защото всяко управление, което е от типа кратко управление или управление на малцинството и прочие - е слабо управление." - обясни политикът.

Българските управляващи са длъжни да сформират правителство, заради България, независимо какви тясно партийни цели си поставят с влизането в парламента, категоричен е политикът.

"Не искам да казвам силни думи, но в началото на демокрацията ние спорихме за идеи. Нашият сблъсък беше идеен - отиваше си един свят, а се раждаше нов. Този нов свят трябваше да се изрази и с нови думи, понякога и с конфликти. Ставаше дума за сблъсък между старо и ново. В момента политиката представлява по-скоро сблъсък на интереси и то главно икономически и финансови интереси. При нас беше лесно, защото казвахме - комунизмът да си отиде, да се смени системата и да я има тази в момента - на пазарната икономика и прочие. Сега обаче не всички политици казват защо участват в политиката. Аз бих попитал една малка партия защо участва в изборите." - заяви Йорданов.

Йорданов коментира и срещата РБ - ГЕРБ. Според политика РБ все още не са уточнили позициите си вътре в себе си и нямат становище като единен политически субект. Не съществува понятие реформатор-позиционер - или си едното, или си другото, допълни Йорданов.


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
elsvet.kazakov
преди 9 години
Този трябва да бъде съден за разорението на България! Плитко умници като него ни докараха до този хал. Кога ще осъзнае виновността си пред България? Сигнализирай за неуместен коментар