Седем часа преговори ГЕРБ-РБ не дадоха резултат

15.10.2014 | 20:38
Седем часа преговори ГЕРБ-РБ не дадоха резултат

В края на първия ден на консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство, двете групи преговарящи не бяха сигурни, че имат единство по обсъжданите въпроси.

Срещата започна в 13:00ч. в зала "Запад" на НС, но в 20:00ч. от ГЕРБ не бяха склонни да продължават да преговарят, докато Реформаторският блок заяви готовност да преговаря отново.

 

Реформаторският блок смята, че консултациите могат да продължат на втори тур, съобщи Петър Москов от преговарящия екип на РБ.

Москов обеща да представи на ГЕРБ "овластените от блока хора, които могат да вземат решения".

"Считаме, че бъдещо мнозинство, в което РБ би било в коалиция, трябва да има политическа рамка с практиките, от които мнозинството ще трябва да се отдалечава", каза Петър Москов.

ГЕРБ изнесе различни позиции: Цецка Цачева обяви, че няма сходство в позициите и яснота дали РБ може да работи единно.

"На финала бяхме неприятно изненадани от документ, наречен "Платформа за формиране на мнозинство", който разбираме, че е бил предоставен на медиите, но е извън обсъжданите от нас въпроси. Ние го определяме като "извиване на пръсти" и категорично отхвърляме подобно поведение, каза Цецка Цачева.

След Цачева обаче, Менда Стоянова заяви, че ГЕРБ има готовност да преговаря при повече яснота в структурата на Реформаторския блок.

Проблем за ГЕРБ се оказа сложната юридическа конструкция на РБ, която не давала гаранции, че всички 23 депутати от коалицията ще подпишат споразумение за участието на трети коалиционен партньор - една партия от РБ можела да си запази правото на особено мнение.

В екипа преговарящи от ГЕРБ влизат: Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

В екипа преговарящи от Реформаторския блок влизат: Петър Москов, Трайчо Трайков, Корман Исмаилов и Димитър Танев.

"Платформата за формиране на мнозинство" на РБ, получена от медиите, е подписана Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Николай Ненчев и Корман Исмаилов.

Не е ясно дали и кога ще има нов кръг преговори ГЕРБ-Реформаторски блок.

В резултат на изборите на 5 октомври 2014 ГЕРБ спечели 84 мандата, а Реформаторският блок - 23.

 

Още по темата

По-рано през деня президентът Росен Плевнелиев обяви, че новото Народно събрание ще проведе първото си заседание на 27 октомври 2014.

Президентът каза, че 43-то НС трябва да тръгне с "летящ старт" и пое ангажимента всички парламентарни групи да получат информация за спешните мерки за актуализация на бюджета, казуса КТБ и енергийните въпроси, които очакват решение.

Росен Плевнелиев напомни, че нови избори в момента не са добър вариант.

 

Още по темата

След брифинга в 20:00ч. в Народното събрание ГЕРБ съобщи в мейл до медиите, че преговорният екип ще проведе консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт“  на 16.10.2014 г., четвъртък, отново в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа.

На изборите на 5 октомври 2014 Патриотичен фронт спечели 19 мандата.


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма