Димитър Димитров: Преговорите за кабинет ще навлязат в детайли следващата седмица

Тогава се окачва и президент да свика новото Народно събрание, коментира политологът

14.10.2014 | 20:33 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Димитров: Преговорите за кабинет ще навлязат в детайли следващата седмица

Преговорите за кабинет ще станат по-детайлни следващата седмица, когато се очаква президентът да свика новото Народно събрание, коментира в предаването Денят On Air  политологът Димитър Димитров.

По думите му „трите дами от преговорния екип на ГЕРБ имат консенсусно излъчване”, което според него ще и ма положително успокояващо влияние върху обществото . Той посочи, че в последно време сме свикнали на прекалено много  свръхпротивопоставяне, което изглежда е станало нормално за политиката.

Димитров посочи, че голямата изненада на изборите е, че в парламента влизат не шест, каквито бяха предварителните прогнози, а осем партии. От друга страна, той посочи, че гласовете на АБВ и „Атака” са не повече от  по две бюлетини във всяка изборна урна. По думите му наказателният вот е към двете големи партии- ГЕРБ и БСП. Всички останали са спечелили малко или повече. В този смисъл политологът подчерта, че „психологическата нагласа е такава, че никой не би направил упражнението да иска  предсрочни избори”.

Политологът подчерта, че е нормално в нощта на изборите да има емоционални изказвания.  Той подчерта, че по- сериозните различия  между ГЕРБ и Реформаторския блок са само в областта на съдебната система.