ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството

Партията на Борисов откри сходства с ДПС, но няма да води повече преговори с движението

14.10.2014 | 17:07 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството и повече няма да води преговори с движението за участие в мнозинството, което ще подкрепя правителството.

Това стана ясно след тричасовите преговори между двете партии в Народното събрание, съобщи Dnes.bg.

Въпреки че отказа подкрепата на ДПС, ГЕРБ призна, че между програмите на двете формации има единствено сходство.

„Ние сме категорични, че с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление“, коментира  Цецка Цачева от преговарящия екип на ГЕРБ след срещата в парламента.

Още по темата

Румяна Бъчварова на свой ред допълни, че партията на Борисов не може да разбере защо ДПС е застанало в анти-ГЕРБ коалиция след изборите през 2013 година.

„Ние категорично отричаме да създаваме коалиция анти-ДПС“, допълни тя.

Бъчварова даде да се разбере, че партията й не приема и изискването в мнозинството да няма националистически формации и припомни, че миналият кабинет е съществувал с негласната подкрепа на „Атака“.

Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че от 18-те си приоритета, около които ГЕРБ води преговорите, по 12 с ДПС е констатирано пълно сходство, а по 6 - принципно сходство.

Пълно съвпадение двете партии открили във визиите си за евроатлантическата ориентация на България, необходимостта от икономическия растеж, инвестиции и развитието на бизнес средата.

И за двете партии приоритетни са връщането на доверието на европейските партньори, възстановяване на плащанията по европейските фондове и инфраструктурните проекти.

Съвпадение на позициите били открити и по сектор „Сигурност“ и конкретно влизането в Шенген, спирането на незаконната имиграция, отчитането на резултатите от реформата в сектора, обсъждане на закона за МВР, ДАНС и ГДБОП.
 По отношение на финансовата стабилност, данъчното облагане и контрола на финансовите органи ГЕРБ и ДПС откриват принципно съвпадение на позициите. И двете страни са за ниско данъчно облагане и по-малко изземване на средства от хората и бизнеса. Партиите също така са на мнение, че е необходима актуализация на бюджета за 2014.

По темата КТБ партиите отново не намират съществени различия, стана ясно от думите на Менда Стоянова. И двете страни настояват за външна оценка на казуса с банката. Стоянова  е категорична, че за КТБ трябва да има пълна публичност на средствата, на вложителите и кредитополучателите.

По отношение на енергийния сектор и двете партии смятат, че трябва да се удължи животът на V и IV блок в АЕЦ “Козлодуй”, а мораториумът на „Белене“ да бъде задържан.  

Двете партии застават зад идеята за промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ са на мнение, че трябва да се въведе задължително гласуване  и то след обществен дебат, докато от ДПС не заявяват категорична позиция по идеята.

Макар и да получиха отказ за нови преговори, ДПС обявиха, че остават на позицията си, че ще подкрепят само кабинет на малцинството.

„Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото такова политическо животно няма“, категоричен беше Йордан Цонев. Той обясни отново и че движението няма да застане зад кабинет на мнозинство, подкрепено от националистически формации.

„ДПС няма да чука на заключени врати. За нас властта не е самоцел“, коментира на свой ред Алиосман Имамов.

Той коментира и протестите срещу ДПС за получените мандати с малко гласове.- „Това е синдромът на кюстендилския паун – надуто и високомерно поведение тип чрез ксенофобия към политическа кариера“, заяви той. По думите на Йордан Цонев  бунтовете срещу ДПС по места са проява на коалиция срещу движението, която има за цел да оправдае присъствието на националистически формации в новото правителство.