Антоний Гълъбов: За ГЕРБ е важен непосредственият дневен ред, за Реформаторите по-дългосрочни реформи

Двете партии трябва да потърсят мнението и на избирателите си

15.10.2014 | 20:45 Редактор: Мариета Иванова
Антоний Гълъбов: За ГЕРБ е важен непосредственият дневен ред, за Реформаторите по-дългосрочни реформи

Минути след като приключиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за бъдещото управление в ефира на Bulgaria On Air политологът Антоний Гълъбов коментира, че най-важният въпрос в момента е дали двете партии могат да продължат  разговорите и дали има смисъл да се продължава по-напред.

Гълъбов подчерта, че за ГЕРБ е  по-важен непосредствения дневен ред, докато „Реформаторския блок остава на една по-широка палитра от реформи, които обаче са с по-далечен хоризонт, като тази на съдебната реформа”.

Политологът подчерта, че след разговорите и двете формации трябва да получат, както адекватни съвети, от една страна, така и обратно мнение на избирателите си.

„Мисля, че избирателите на Реформаторския блок подкрепят повече съдебната реформа, докато тези на ГЕРБ не разбират, защо реформаторите поставят този въпрос, при условие, че непосредственият приоритет е сформиране на правителство”, коментира политологът.

Според него зад избирането на по-късна дата за свикване на 43-то Народно събрание от страна на президента Росен Плевнелиев стои намерението да се дадат още няколко дни въздух, в които преговарящите да се разберат.

 

На 9 октомври 2014 „Движение България на гражданите“, част от РБ, съобщи, че ще проведе вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Референдумът трябва се проведе на 14-17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, които ще гласуват с уникален номер за достъп, а резултатите обяви бъдат обявени в края на седмицата.