България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ не иска коалиционно управление с ДПС заради анти-ДПС вълната, смята проф. Георгиев

15.10.2014 | 11:26 Редактор: Ирина Георгиева
ГЕРБ не иска коалиционно управление с ДПС заради анти-ДПС вълната, смята проф. Георгиев

Отказът на ГЕРБ да участва в коалиционно управление с ДПС се дължи на анти – ДПС вълната в страната. Това коментира в Сутрешния блок на България Он Ер анализаторът проф. Людмил Георгиев. Според него оттеглянето на подкрепата на ДПС за кабинета Орешарски е създало впечатление, че движението не е достатъчно надежден партньор. 

"Заедно с това обаче битуват обаче по-дълбинни комплекси, които очевидно в момента не могат да позволят на ГЕРБ, а и не само да заяви директна коалиция в управление с ДПС. ДПС отиде с една ясна оферта, но зад нея имаше и скрита. Ясната оферта беше, че ще бъде подкрепено правителство на малцинството, т.е. тези 84 души на ГЕРБ с онези 38 на ДПС, така или иначе осигуряват някакъв кворум, но отказът на ГЕРБ за такова правителство очевидно е бил последван от предложение на ДПС за директно участие в коалиция - нещо, което е отказано очевидно. Аз гледах израженията на лицата на ДПС и ми се струва, че те бяха достатъчно унизени от тази позиция на ГЕРБ." - обясни проф. Георгиев.

Тази показност на отказа скрива същината на проблема, т.е отказът на ГЕРБ да се противопостави на очевидната анти – ДПС вълна в страната, отбеляза анализаторът. 

Това е последният шанс на тази политическа класа - на прехода, на статуквото - да оцелее, смята проф. Георгиев. 

"Защо казвам това? Защото, ако съдим по предварителните заявки на кампанията, пък и непосредствено след изборите в изборната нощ, на практика няма как да бъде съставено правителство. Това означава, че да оцелее политическата класа трябва да направи компромиси във взаимоотношенията между различните партии." - подчерта проф. Георгиев.

Основният проблем, който е пред хората в България, е бедността, смята анализаторът. Според него, ако не се разреши този проблем има вероятност нещата да излязат извън контрол и народът да поиска сметка на политическата класа.