България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сложна коалиция прогнозира политологът Антоний Тодоров

10.07.2014 | 09:10 Редактор: Ирина Георгиева
Сложна коалиция прогнозира политологът Антоний Тодоров

В следващото управление не се очертава стабилно политическо мнозинство, ще има много сложна коалиция и ще се водят трудни преговори. Такава прогноза направи политологът Антоний Тодоров в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него съществува възможност новият парламент да няма много по-дълъг живот от сегашния.

"Този парламент ще остане в историята като най-трудно работещият парламент. Парламент, който имаше проблеми с кворума, очевиден проблем с мнозинството, т.е нямаше ясно парламентарно мнозинство. Може би и това е нак-краткият парламент в нашата история, а и ще бъде най-краткият парламент."

Времето е малко до предсрочните парламентарни избори, а има да се свършат още много неща, подчерта Тодоров. Той отбеляза, че трябва да се разграничат два типа проблеми. Първият е този, който директно касае обществото, а именно актуализацията на бюджета на здравната каса.

"Други проблеми са също спешни, защото са свързани с някакви санкции от страна на ЕК. Не е влязло европейско законодателство в българското. Част от законите, които трябва да бъдат променени или допълнени от Народното събрание са от такъв характер. Добре е, че политическите партии стигнаха до съгласие какви са тези проблеми. Не е добра, ако това ще се разтакава така, че в крайна сметка да последват санкции. Какво от това, че следващото правителство ще бъде санкционирано? В крайна сметка ще бъде санкционирана България." - коментира Тодоров.

Задачата на служебното правителство е да организира честно и прозрачно предсрочните избори, подчерта Тодоров.

Според политолога обществото в момента до такава степен е омерзено от политиците, че ако  се проведе референдум, дали да бъдат премахнати политиците - то има голям риск отговорът "ДА" да спечели. Именно заради това е нужно политическите партии да започнат да изпълняват разделят частнопартийните интереси от държавническите интереси, иначе има опасност да докарат страната до политически риск, дори до катастрофа.