България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България се намира в институционална и правна безтегловност, заяви юристът Д. Марков

09.07.2014 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
България се намира в институционална и правна безтегловност, заяви юристът Д. Марков

България се намира в институционална и правна безтегловност. Това заяви юристът Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи, кризата у нас и начинът, по който политиците се отнасят към нея, влияе и върху върховенството на закона. Всичко, което се случва се движи на периферията на  ръба на закона, допълни Марков.

"Конституцията и закона ясно казва каква е процедурата при парламентарна или политическа криза и тя е проста: Правителството подава оставкаили съответно му съгласува вот на недоверие. След това президента влиза в своите правомощия, дава мандат на политическите сили. При неуспех се сформира служебно правителство и се отива на предсрочни избори." - обясни юристът.

Марков добави, че в момента законът не се спазва от политическите сили.

Димитър Марков заяви, че това което трябва да се случи в краткосрочен план е разрешаване на политическата криза. В условията на такава безтегловност обаче не можем да очакваме нищо, подчерта експертът.

"Абсолютно демотивирана власт, както в лицето на парламента, така и в лицето на изпълнителната власт за предприемане на каквито и да е стъпки, било то и малки за реформа. Не може да се очаква от една власт, която непрекъснато се обсъжда нейната оставка и предсрочни избори да бъде мотивирана да върши и извършва каквито и да е било реформи. " - коментира Марков.

В дългосрочен план най-важното е успешното сътрудничество между управляващи и гражданското общество, подчерта Димитър Марков.

"Това, което виждаме при сегашното правителство в особено голяма степен, а до някъде и в предходните правителства - имаме едно употребяване на гражданския сектор с една единствена цел за легитимиране на вече взети по друг начин решения. Провеждат се едни обществени консултации, които просто се рекламират като такива, но всъщност нищо от постигнатото на тях или на това, което гражданският сектор излиза с предложение, всъщност не заляга после в политическите решения, което по-лошо е, че няма мотиви защо едно или друго предложение е отхвърлено." - подчерта юристът.

Пътят за излизане от кризата е много прозрачност и достъп на гражданския сектор до политическите решения, заяви Марков.