България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европейска програма в помощ на стартиращи иновативни предприятия

Бизнесът може да получи до 400 000 лева безвъзмездна помощ за успешен старт

27.05.2014 | 11:10 Редактор: Ирина Георгиева
Европейска програма в помощ на стартиращи иновативни предприятия

Програмата „Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия”* е помогнала на много фирми да започнат своя бизнес, заяви Яна Максимова от габровската фирма "Максимус Консулт", която е използвала именно тази подкрепа. По нейни думи стартът на една компания е най-рисковият момент при нейното създаване особено, ако е в сферата на иновациите.

В България има качествена и добра наука, но за съжаление иновациите не успяват да достигнат до бизнеса, подчерта Максимова. Тя допълни, че това е причината. поради която те не се превръщат в инструмент за повишаване на конкурентоспособността. 

Максимова заяви още, че "Максимус Консулт" разчита предимно на външни пазари като САЩ, Русия и ЕС. Тя допълни, че интерес проявяват и китайски инвеститори, но преди това искат да проучат добре нишата и да получат преди всичко нужните патенти.

*Целта на процедурата за безвъзмездна финансова помощ e да увеличи броя на успешно стартиралите иновативни предприятия, като предостави подкрепа в най-рисковата фаза на тяхното развитие, а именно в етапа на разработване на базисния иновативен продукт или процес на фирмата в неговата пред-пазарна подготовка – до разработването на опитен образец.

Размер на безвъзмездната финансова помощ - от 40 000 лв. до 391 166 лв.

Размерът на безвъзмездната помощ не трябва да надвишава 90 % от общите допустими разходи по проекта. Останалите 10% от общите допустими разходи по проекта, трябва да бъде финансиран от собствени средства на кандидата.