Сеп Блатер остава президент на FIFA въпреки скандала

Принц Али се отказа след първия тур

29.05.2015 | 22:05
Сеп Блатер остава президент на FIFA въпреки скандала

Сеп Блатер спечели пети мандат начело на FIFA, два дни след като САЩ отправи обвинения срещу най-приближения му екип.

Опонентът на 79-годишния Блатер, йорданският принц Али бин Ал-Хюсеин се оттегли преди втория кръг гласуване. В първия тур Блатер изпревари принц Али с 133 на 73. Сега Блатер получава още четири години начело на неправителствената организация, която събра почти 5 млрд долара от Световното по футбол в Бразилия през 2014.

„Поемам отговорността да върна FIFA обратно“, каза Блатер след избора.

„Аз съм вярващ човек. Бях в залата за медитация. Повтарях: Бог, Аллах ще ми помогне да върна FIFA там, където трябва да бъде. В края на този мандат ще предам на наследника си FIFA в много силна позиция“.

Арестите в скъп хотел в Цюрих станаха най-голямата беда за 111-годишната FIFA при управлението на Блатер. Швейцарските власти провеждат собствено разследване за корупция, рекет и други престъпления при присъждането на домакинството на Световното през 2018 на Русия и през 2022 на Катар. Блатер, който не беше обвинен, получи подкрепата на азиатски и африкански лидери за президентския пост.

Мишел Платини, президентът на UEFA бе сред регионалните официални лица, които искаха ново ръководство на FIFA, подкрепяйки 39-годишния принц Али, пише Bloomberg. Французинът в четвъртък поиска оставката на Блатер, който отказа, каза Платини. Британският премиер Дейвид Камерън също поиска Блатер да се оттегли, а спонсори като Coca-Cola съобщиха, че FIFA трябва да излезе от скандала.

Девет официални представители на FIFA са сред четиринайсетте обвинени от американското правосъдие, което обеща още арести в разширяващото се разследване на рекет, измама и пране на пари.

Член на Изпълнителния коминен на FIFAот 2011 принц Али, единственият кандидат, който е излизал срещу Блатер на балотаж от 2002 обеща да наложи ограничение до два мандата за президента, като той самият обеща да работи само един и да публикува доклада на следователя Майкъл Гарсия за избора на домакинствата през 2018 и 2022 на Световното по футбол. FIFA подаде жалба пред главния прокурор на Швейцария заради разкритията на доклада миналата година и той не бе публикуван.

Синът на работник в химическата промишленост, Джоузеф /Сеп/ Блатер е роден във Висп, швейцарски град с население 7000 души в долината под Матерхорн.  Влиза във FIFA преди 40г. и се издига до дясна ръка на Жоао Хавеланж от Бразилия, който управлява организацията в продължение на 24г.

Във FIFA всяка страна-член има един глас, без значение дали е малка или голяма.

Конгресът на FIFA през 2016 ще се проведе в Мексико Сити.